Ενημέρωση με ένα κλικ

Ανατροπή στη Σερβία: 140 έδρες για τη Φοιτητική Λίστα έναντι 103 του Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Καταιγιστικές εξελίξεις στη χώρα μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και η αναμονή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Η πολιτική σκηνή στη Σερβία βρίσκεται σε τροχιά ριζικών αλλαγών, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών καταγράφουν μια εντυπωσιακή εκλογική ανατροπή. Η «Φοιτητική Λίστα – Οι φοιτητές νικούν» εξασφαλίζει 140 έδρες, κατακτώντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 250 εδρών. Αντίθετα, η παράταξη «Αλεξάνταρ Βούτσιτς – Ενωμένη Σερβία» περιορίζεται στις 103 έδρες, ενώ οι εναπομείνασες επτά θέσεις κατανέμονται σε μικρότερα σχήματα και εκπροσώπους εθνικών μειονοτήτων.

Τα στοιχεία προέρχονται από τις προβολές των IPSOS και του Κέντρου για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία (CeSID), οι οποίες βασίζονται στην επεξεργασία του εκλογικού δείγματος. Παρά την καθαρή επικράτηση των φοιτητών, η κατάσταση παραμένει ρευστή μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της Ρεπουμπλικανικής Εκλογικής Επιτροπής (RIK), η οποία θα δρομολογήσει τις συνταγματικές διαδικασίες για τη συγκρότηση της νέας Βουλής.

Σύμφωνα με τη σερβική νομοθεσία, οι τοπικές εκλογικές επιτροπές οφείλουν εντός 96 ωρών από το κλείσιμο της κάλπης να καταρτίσουν τις συγκεντρωτικές εκθέσεις των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια, η RIK διαθέτει επιπλέον 96 ώρες για την έγκριση και τη δημοσίευση της συνολικής έκθεσης. Μόλις οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, θα ξεκινήσει ο επίσημος χρονικός ορίζοντας για τις διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης στη χώρα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com