Ενημέρωση με ένα κλικ

Κωνσταντινούπολη: Σύνοδος 8 χωρών για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκονται η κρίση στα Στενά του Ορμούζ, οι επιθέσεις των Χούθι και ο ρόλος του Ιράν στην περιοχή.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από οκτώ χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής συγκεντρώνονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, σε μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με στόχο την αναζήτηση διεξόδων στις κλιμακούμενες περιφερειακές συγκρούσεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας συναντώνται με τους ομολόγους τους από την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία. Κεντρικό θέμα της ατζέντας είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας στα Στενά του Ορμούζ και στο Μπαμπ ελ-Μαντέμπ, περιοχές των οποίων η αστάθεια έχει παραλύσει το παγκόσμιο εμπόριο και έχει προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο των τιμών ενέργειας. Παράλληλα, θα εξεταστούν οι επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη κατά της Σαουδικής Αραβίας.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Τουρκία θέτει το παλαιστινιακό ζήτημα και τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας στη ναυσιπλοΐα της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, ο φάκελος Ιράν αναμένεται να κυριαρχήσει, με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Εντ Μίλιμπαντ να υπογραμμίζει πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιτρέψει στο ιρανικό καθεστώς να αποσταθεροποιεί περαιτέρω τις παγκόσμιες αγορές.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε την πρωτοβουλία, τονίζοντας την ανάγκη συντονισμού απέναντι σε κρίσεις που επηρεάζουν τη σταθερότητα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Η συνάντηση, η οποία ξεκινά με το σχήμα «R4» των τεσσάρων μεσανατολικών χωρών, αποτελεί μέρος της τουρκικής επιδίωξης για αναβάθμιση του ρόλου της ως περιφερειακής δύναμης, ενισχύοντας τα δίκτυα ασφαλείας στην περιοχή.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com