Ντόναλντ Τραμπ: «Είναι ντροπή οι επιθέσεις του Ζελένσκι στα ρωσικά διυλιστήρια»
Ο Αμερικανός πρόεδρος στρέφεται κατά του Ουκρανού ηγέτη, υποστηρίζοντας πως είναι δυσκολότερο να συνεργαστεί μαζί του παρά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Νέα σφοδρή επίθεση κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας ως «ντροπή» την απόφαση του Κιέβου να συνεχίσει τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε ανοιχτά τον Ουκρανό ομόλογό του ότι οι ενέργειές του προκαλούν τεχνητή αύξηση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αμφισβητώντας ευθέως τις προθέσεις της ουκρανικής ηγεσίας για τον τερματισμό του πολέμου.
Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Newsmax, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την επανέναρξη των επιθέσεων, οι οποίες έπληξαν ενεργειακές εγκαταστάσεις στη ρωσική περιφέρεια Ριαζάν. «Είναι ντροπή! Υπάρχουν τόσοι άλλοι στόχοι», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές επιβαρύνουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αμφισβητώντας τη διάθεση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έρθει σε συμβιβασμό με τη Μόσχα. Όπως ανέφερε, είναι δυσκολότερο να επιτευχθεί συνεργασία με τον Ζελένσκι παρά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας πως ο Ουκρανός πρόεδρος «δηλώνει πως θέλει συμφωνία, αλλά στην πραγματικότητα δεν θέλει».
Η ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Κιέβου κορυφώνεται, καθώς την Πέμπτη 15/10 ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την απόφαση για συνέχιση των επιθέσεων, αγνοώντας την ενεργειακή εκεχειρία που είχε ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη Κυριακή.