Βρετανία: Ιερέας σε διαμάχη με γειτόνισσα για λωρίδα γης ραντίζει τον φράχτη με αγιασμό
Στα δικαστήρια και στην αστυνομία η αντιπαράθεση στο Γκίζλι, με τον πατέρα Ανατόλι Βίχροφ να κατηγορείται για εκφοβισμό και την πλευρά του να επικαλείται την πίστη για την «κατάπαυση» των εχθροπραξιών.
Μια ασυνήθιστη και έντονη διαμάχη για μια λωρίδα γης, πλάτους μόλις ενός μέτρου, έχει αναστατώσει τη γειτονιά στο Γκίζλι του Δυτικού Γιορκσάιρ στη Βρετανία. Πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης, η οποία έχει λάβει πλέον αστυνομικές και δικαστικές διαστάσεις, είναι ένας ορθόδοξος ιερέας και η γειτόνισσά του.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο πατέρας Ανατόλι Βίχροφ, ιερέας ρωσικών ορθοδόξων κοινοτήτων, βρίσκεται εδώ και καιρό σε ανοιχτό πόλεμο με τη φοροτεχνικό Σαμαέμ Μπάροους. Η κόντρα αφορά τα όρια των ιδιοκτησιών τους, με την Μπάροους να καταγγέλλει ότι ο ιερέας και η σύζυγός του, Έλενα Βίχροφ, κατέλαβαν παράνομα τμήμα του κήπου της κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης. Από την πλευρά τους, το ζευγάρι επικαλείται τοπογραφική έκθεση που δικαιώνει τη δική τους εκδοχή.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια της γειτονικής διένεξης, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν εγκαταστήσει κάμερες ασφαλείας, καταγράφοντας συνεχώς η μία την άλλη. Σε στιγμιότυπα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο πατέρας Βίχροφ εμφανίζεται να κουνά τον φράχτη που χωρίζει τα δύο σπίτια, ενώ σε άλλη περίπτωση καταγράφηκε να κρατά ένα πριόνι μπροστά από την κάμερα. Ωστόσο, η κίνηση που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση ήταν όταν ο ιερέας άρχισε να ραντίζει με αγιασμό την επίμαχη περιοχή.
«Νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να μπαίνει στον κήπο μου και να κάνει ό,τι θέλει. Έρχεται φορώντας τα άμφιά του και ρίχνει αγιασμό στην είσοδο του σπιτιού μου», δήλωσε η Σαμαέμ Μπάροους, η οποία εκφράζει τον φόβο της για την ασφάλεια του παιδιού της. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι ο ιερέας χρησιμοποιεί την ιδιότητά του ως «ασπίδα», φορώντας τα ράσα του κάθε φορά που καταφθάνει η αστυνομία για να επιληφθεί των καταγγελιών της.
Από την πλευρά της οικογένειας του ιερέα, η Έλενα Βίχροφ, οδοντίατρος στο NHS, υπερασπίζεται τις πράξεις του συζύγου της. «Είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί και είμαστε υπερήφανοι για την πίστη μας. Τι κακό έχει ο αγιασμός; Ο σύζυγός μου ευλόγησε εκείνο το σημείο για να επικρατήσει ειρήνη και να ηρεμήσουν τα πράγματα», υποστήριξε χαρακτηριστικά.