Ενεργειακή αναβάθμιση σε τρία νοσοκομεία με κονδύλια 13,8 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ
Ο Νίκος Παπαθανάσης ενέκρινε τη χρηματοδότηση για παρεμβάσεις σε Καρδίτσα και Αλεξανδρούπολη, με στόχο τη δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Σημαντική οικονομική ενίσχυση ύψους 13.869.238 ευρώ εξασφαλίστηκε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» για την ενεργειακή αναβάθμιση κρίσιμων δομών Υγείας. Την απόφαση υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, δρομολογώντας εκτεταμένες παρεμβάσεις σε νοσοκομειακά συγκροτήματα.
Στην Καρδίτσα, οι εργασίες αφορούν το Γενικό Νοσοκομείο και το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ), με συνολική επιφάνεια παρέμβασης άνω των 22.000 τ.μ. Το σχέδιο περιλαμβάνει θερμομόνωση, εγκατάσταση νέων ενεργειακών κουφωμάτων, συστήματα θέρμανσης-ψύξης, φωτισμό LED, αντικατάσταση ανελκυστήρων με ενεργειακά αποδοτικότερους και προσθήκη φωτοβολταϊκών. Παράλληλα, θα εγκατασταθεί νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, όπως λαπαροσκοπικοί και γαστρεντερολογικοί πύργοι, με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης των κτιρίων. Το κόστος για τα έργα αυτά ανέρχεται σε 5.300.566,36 ευρώ.
Αντίστοιχα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η παρέμβαση καλύπτει εμβαδόν 75.634 τ.μ. με προϋπολογισμό 8.568.672,07 ευρώ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση 8.562 λαμπτήρων LED, μόνωση τοιχοποιίας 15.500 τ.μ., νέα ενεργειακά κουφώματα και ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 2MWp. Με τις παραπάνω αναβαθμίσεις, τα νοσοκομειακά κτίρια αναμένεται να μεταπηδήσουν σε υψηλότερες ενεργειακές κατηγορίες, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση πόρων.