Εγκρίθηκε το σχέδιο εκπαίδευσης για την πολιτική προστασία στην 3η συνεδρίαση του Ν.5281/2026
Στο επίκεντρο της διαβούλευσης βρέθηκε η κατάρτιση στελεχών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η διαχείριση του στόλου οχημάτων μέσω συστημάτων GPS.
Στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ν.5281/2026, με τίτλο «Ενεργή Μάχη», συμμετείχε ο Βλάσσης Σιώμος, Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ. Ο κ. Σιώμος εκπροσώπησε την ΚΕΔΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, αναδεικνύοντας τη σημασία των προτάσεων της αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση του εθνικού μηχανισμού.
Στη συνάντηση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, καθώς και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλος, Α Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Σκιάθου Θεόδωρος Τζούμας, εκπρόσωποι της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργείου, της WWF και του Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, το οποίο προβλέπει την ειδική κατάρτιση του προσωπικού των Αυτοτελών Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί από την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος, με έμφαση στη χρήση συστημάτων διαχείρισης στόλου οχημάτων GPS για τις ανάγκες Δήμων και Περιφερειών. Στόχος της επιτροπής είναι η συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου και η ενσωμάτωση των επισημάνσεων της ΚΕΔΕ στις επικείμενες υπουργικές αποφάσεις. Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2026.