Σιβηρία: Αρνητικά τα τεστ για πανώλη σε όσες επαφές είχε η 28χρονη ερευνήτρια
Ολοκληρώθηκε η ιατρική παρακολούθηση των προσώπων που ήρθαν σε επαφή με την θανούσα ερευνήτρια, με τις ρωσικές αρχές να αποκλείουν τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώδους νόσου.
Αρνητικά στα τεστ για πανώλη βγήκαν όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με την 28χρονη ερευνήτρια στη Σιβηρία, η οποία έχασε τη ζωή της κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στις 2 Οκτωβρίου. Οι ρωσικές αρχές διαβεβαίωσαν σήμερα ότι, μετά την ολοκλήρωση της ιατρικής παρακολούθησης των επαφών της, δεν ανιχνεύθηκε κανένας παθογόνος μικροοργανισμός.
Ο Ιγκόρ Κόμπζεφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Ιρκούτσκ, όπου στεγάζεται το ινστιτούτο ερευνών, ανακοίνωσε μέσω της εφαρμογής Max ότι διενεργήθηκαν σχεδόν 5.000 εργαστηριακές αναλύσεις, οι οποίες δεν εντόπισαν κανένα πρόβλημα υγείας σχετιζόμενο με λοιμώδη παθολογία. Παρά τους αρχικούς φόβους για πιθανή διασπορά πανώλης, ο κ. Κόμπζεφ επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος της Ντάρια Σιπίλοβα οφείλεται σε πνευμονία, η οποία δεν συνδέεται με τα καθήκοντά της.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η 28χρονη διέθετε πλήρη ανοσία λόγω εμβολιασμού, ενώ εντός του ινστιτούτου τηρούνταν αυστηρά τα απαιτούμενα μέτρα ελέγχου. «Καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν διαπιστώθηκε στο εσωτερικό του ινστιτούτου», υπογράμμισε ο ίδιος, διαψεύδοντας τα σενάρια περί ατυχήματος.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε ψευδείς τις περισσότερες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είχε προκαλέσει διεθνή ανησυχία, με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ζητούν επίσημες διευκρινίσεις από τη Μόσχα σχετικά με τα αίτια του θανάτου της γυναίκας. Η ρωσική υγειονομική υπηρεσία Rospotrebnadzor είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η σορός της ερευνήτριας έφερε ενδείξεις πνευμονίας αδιευκρίνιστης προέλευσης.