Πρίγκιπας Χάρι: «Πίστευα ότι η μητέρα μου θα επέστρεφε μεταμφιεσμένη για να μας πάρει»
Ο δούκας του Σάσεξ μιλά ανοιχτά για το τραύμα της απώλειας της πριγκίπισσας Νταϊάνα και την επίπονη διαδρομή προς τη συμφιλίωση με το παρελθόν.
Ο πρίγκιπας Χάρι προχώρησε σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση σχετικά με το πένθος και την απώλεια της πριγκίπισσας Νταϊάνα, αποκαλύπτοντας τις βαθιά προσωπικές σκέψεις που έκανε ως 12χρονο αγόρι. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο MasterClass με τίτλο «Redefining Grief: Building Resilience Through Loss», ο δούκας του Σάσεξ περιέγραψε την αδυναμία του να αποδεχθεί την οριστική απουσία της μητέρας του, πιστεύοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι ο θάνατός της ήταν μια σκηνοθετημένη διέξοδος και πως κάποια στιγμή θα επέστρεφε στη ζωή τους μεταμφιεσμένη για να τον πάρει μαζί με τον αδελφό του, Ουίλιαμ, μακριά.
Η συζήτηση με τη νευροεπιστήμονα δρα Μέρι-Φράνσις Ο’Κόνορ φώτισε τις ψυχολογικές άμυνες που ανέπτυξε ο πρίγκιπας Χάρι για να διαχειριστεί το ανείπωτο τραύμα. Όπως παραδέχεται, για περίπου δύο δεκαετίες είχε επιλέξει να παραμένει συναισθηματικά μουδιασμένος, θεωρώντας λανθασμένα πως η καταπίεση των δακρύων του αποτελούσε ένδειξη δύναμης. Η συναισθηματική αυτή απομόνωση είχε ως αποτέλεσμα να ξεθωριάσουν ακόμη και οι αναμνήσεις του για τη φωνή ή το γέλιο της Νταϊάνα, μέχρι που η χρήση του αρώματός της, κατόπιν προτροπής θεραπευτή, λειτούργησε ως «κλειδί» που ξεκλείδωσε θαμμένες αναμνήσεις και ευχάριστες στιγμές.
Σήμερα, ο Χάρι διατηρεί μια ζωντανή επαφή με τη μνήμη της μητέρας του, κοιτάζοντας συχνά ένα πορτρέτο της που τράβηξε ο Patrick Demarchelier το 1995 στο Παλάτι του Κένσινγκτον για το περιοδικό Harper’s Bazaar. Ο πρίγκιπας επισημαίνει ότι πλέον δεν αισθάνεται ενοχές για την προσωπική του ευτυχία, συνειδητοποιώντας πως η Νταϊάνα θα επιθυμούσε το καλύτερο για εκείνον. Μέσω του φιλανθρωπικού του έργου, νιώθει πως συνεχίζει την παρακαταθήκη της, κουβαλώντας την παρουσία της μέσα του ως μια συνεχή πηγή δύναμης που καθοδηγεί κάθε του βήμα.