Προειδοποίηση από τον Marco Rubio στη Λισαβόνα για επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αδιέξοδο στις συγκρούσεις και τονίζει τον κίνδυνο επέκτασης της έντασης σε χώρες του ΝΑΤΟ.
Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχει εισέλθει σε ένα «πολύ επικίνδυνο» αδιέξοδο, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς οι δύο πλευρές αναζητούν τρόπους για να κάμψουν τον αντίπαλό τους. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Marco Rubio, από τη Λισαβόνα, όπου ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή περιοδεία του.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η προσπάθεια των εμπολέμων να απεγκλωβιστούν από το αδιέξοδο ενδέχεται να πυροδοτήσει επικίνδυνες εξελίξεις. Ο Marco Rubio υπογράμμισε πως μια τέτοια κλιμάκωση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή εκστρατειών δολιοφθοράς σε γειτονικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μετατρέποντας μια σύγκρουση δύο χωρών σε μια ευρύτερη και απείρως πιο απειλητική περιφερειακή κρίση.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επεσήμανε ότι το αδιέξοδο αυτό οδηγεί σε δύο δρόμους: είτε σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων, η οποία θα απαιτήσει αμοιβαίες υποχωρήσεις, είτε σε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Donald Trump παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, τονίζοντας όμως ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επενδύσουν σε μάταιες διαδικασίες που δεν αποδίδουν πρόοδο.
Στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών για τον τερματισμό του πολέμου, εκπρόσωποι της ουκρανικής πλευράς αναμένεται να μεταβούν στις ΗΠΑ για συνομιλίες την Παρασκευή και το Σάββατο.