Γαλλία: Υπό κατάληψη παραμένει ένα στα επτά σχολεία μετά τις μαζικές διαδηλώσεις
Σε κατάσταση συναγερμού η κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνί αναμένεται να τοποθετηθεί για την κρίση και τα περιστατικά αστυνομικής βίας.
Η καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία επανήλθε σήμερα στα περισσότερα λύκεια της Γαλλίας, ωστόσο η ένταση παραμένει αμείωτη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Παιδείας, το 86% των σχολικών μονάδων λειτουργεί κανονικά, όμως ένα στα επτά σχολεία παραμένει αποκλεισμένο – εν μέρει ή ολικά – από μαθητές που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.
Οι μαθητές, οι οποίοι ξεκίνησαν τις αντιδράσεις τους από τα μέσα Σεπτεμβρίου στα προάστια του Παρισιού, διαμαρτύρονται έντονα για την κακή κτιριακή υποδομή, τις υπερπλήρεις τάξεις και τα χρόνια κενά στο διδακτικό προσωπικό, που πλήττουν κυρίως τις λαϊκές συνοικίες. Στο Παρίσι, η εικόνα της αναστάτωσης παραμένει έντονη, με εισόδους σχολείων να έχουν αποκλειστεί από κάδους απορριμμάτων.
Την ίδια στιγμή, το πολιτικό σκηνικό είναι τεταμένο. Ο πρωθυπουργός Σεμπαστιέν Λεκορνί αναμένεται να προβεί σε αναλυτικές δηλώσεις το βράδυ, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την κρίση στα λύκεια μέχρι την ακρίβεια στα καύσιμα και την ευρύτερη οικονομική κατάσταση της χώρας.
Παράλληλα, η υπόθεση του ακρωτηριασμού 15χρονου διαδηλωτή έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, αναγκάζοντας τον υπουργό Εσωτερικών, Λοράν Νουνιές, να ανακοινώσει την απαγόρευση χρήσης κροτίδων κρότου-λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο Σεμπαστιέν Λεκορνί επιβεβαίωσε στο RTL την έναρξη 18 ερευνών από την υπηρεσία ελέγχου της αστυνομίας. Από την έναρξη των κινητοποιήσεων, ο απολογισμός των τραυματιών ανέρχεται σε 215 μαθητές, 85 εκπαιδευτικούς και 800 αστυνομικούς.
Ενόψει της αυριανής ημέρας, η συνδικαλιστική ένωση λυκείων και η Φοιτητική Ενωση, έχοντας τη στήριξη πέντε συνδικάτων εκπαιδευτικών, προγραμματίζουν νέες μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι και άλλες πόλεις, πιέζοντας περαιτέρω την κυβέρνηση που βρίσκεται σε δυσχερή θέση.