Γαλλία: Μαθητικές διαδηλώσεις σε 30 πόλεις και ένταση σε Στρασβούργο και Μασσαλία
Κλιμακώνεται η αναταραχή στα γαλλικά σχολεία και πανεπιστήμια με καταλήψεις και συγκρούσεις με την αστυνομία για την υποβάθμιση της παιδείας.
Σε κλοιό κινητοποιήσεων βρίσκεται η Γαλλία, με χιλιάδες μαθητές και φοιτητές να βγαίνουν στους δρόμους σε περισσότερες από 30 πόλεις, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες στην εκπαίδευση. Οι μαθητικές διαδηλώσεις, που έχουν λάβει πανεθνικές διαστάσεις, εστιάζουν στις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, στον συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες και στην κακή κατάσταση των υποδομών.
Η οργάνωση Union Syndicale Lycéenne υπογραμμίζει πως οι καταλήψεις αποτελούν πλέον μονόδρομο, καθώς οι μέχρι τώρα ειρηνικές διαμαρτυρίες δεν βρήκαν ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας, Εντουάρ Ζεφρέ, είχε χαρακτηρίσει κάποια από τα αιτήματα των μαθητών «δικαιολογημένα», η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ζεράλ Νταρμανέν, κατήγγειλε την παρουσία μιας «βίαιης μειοψηφίας» στις κινητοποιήσεις, αμφισβητώντας την ιδιότητα των ταραχοποιών.
Η ένταση μεταφέρθηκε στους δρόμους, με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων να καταγράφονται στο Στρασβούργο, όπου εκτοξεύθηκαν κροτίδες, αλλά και στη Μασσαλία και τη Λυών. Στο Παρίσι, η προσέλευση αναμένεται να αγγίξει τους 40.000 διαδηλωτές, ενώ η φοιτητική ένωση L’Union Étudiante συνεχίζει τον συντονισμό των δράσεων σε Νίκαια, Νάντη και δεκάδες άλλες περιοχές.