Νεκρά δέκα λιοντάρια στην προστατευόμενη περιοχή Νγκορονγκόρο της Τανζανίας
Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο δηλητηρίασης, σε μια περιοχή όπου η ένταση μεταξύ τοπικών κοινοτήτων και άγριας πανίδας κλιμακώνεται.
Σοκ προκαλεί η είδηση του θανάτου δέκα λιονταριών στην προστατευόμενη περιοχή άγριας ζωής Νγκορονγκόρο της Τανζανίας, περιοχή που προστατεύεται από την UNESCO. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αρχής της Προστατευόμενης Περιοχής Νγκορονγκόρο (NCAA), τα ζώα εντοπίστηκαν νεκρά στις 18 Σεπτεμβρίου 2026 στην περιοχή Ντούτου. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών υποδεικνύουν ότι τα λιοντάρια ενδέχεται να υπέκυψαν μετά την κατανάλωση δηλητηριασμένης ουσίας, ενώ οι έρευνες για τα ακριβή αίτια και τον εντοπισμό των υπευθύνων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Το περιστατικό αναδεικνύει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των κρατικών αρχών και των τοπικών νομαδικών κοινοτήτων. Η κυβέρνηση της Τανζανίας υπογραμμίζει πως η ραγδαία πληθυσμιακή έκρηξη στην περιοχή —από 8.000 κατοίκους το 1959 σε πάνω από 100.000 σήμερα— περιορίζει ασφυκτικά τον ζωτικό χώρο για την άγρια πανίδα. Στο οικοσύστημα του Νγκορονγκόρο, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις λιονταριών παγκοσμίως, διαβιούν περίπου 25.000 μεγάλα ζώα.
Η τραγωδία αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ανησυχητικών περιστατικών στην ευρύτερη περιοχή. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, στο οικοσύστημα Αμποσέλι της Κένυας, τουλάχιστον 20 ελέφαντες βρέθηκαν νεκροί. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο θάνατός τους αποδόθηκε σε δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα, γεγονός που εξακολουθεί να προβληματίζει τις αρχές σχετικά με το αν πρόκειται για οργανωμένες, σκόπιμες ενέργειες εναντίον της άγριας φύσης.
