Συναγερμός για την επιχείρηση Ασπίδες στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των Χούθι
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία, με την Κάγια Κάλας να καταδικάζει τις ενέργειες των ανταρτών.
Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού βρίσκεται πλέον η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, ως άμεση απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι. Η εν λόγω φρουρά, που είναι γνωστή ως επιχείρηση Ασπίδες, συνεχίζει αδιάλειπτα τις αποστολές συνοδείας για την προστασία της εμπορικής ναυσιπλοΐας στην κρίσιμη αυτή περιοχή.
Την είδηση επιβεβαίωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, μέσω ανάρτησής της στο X. Η Κάγια Κάλας υπογράμμισε ότι η απόφαση ελήφθη λόγω της διαρκούς επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας. Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για τις επιθέσεις των Χούθι κατά της Σαουδικής Αραβίας, χαρακτηρίζοντάς τες απαράδεκτες και επιζήμιες για την παγκόσμια οικονομία.
Στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών, η Κάγια Κάλας είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, επιβεβαιώνοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς το Ριάντ. Η επιχείρηση Ασπίδες, η οποία αποτελείται από τρία στρατιωτικά πλοία, εγκαινιάστηκε το 2024 με βασικό σκοπό να θωρακίσει τα εμπορικά πλοία από τις εχθρικές ενέργειες των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη.
