14 ενεργά ρήγματα στην Ανατολική Μεσσηνία: Τι αποκαλύπτει ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναλύει τον σεισμικό κίνδυνο στην περιοχή, προτείνει τη δημιουργία γεωλογικού μνημείου στο Πήδημα και εξηγεί γιατί η Καλαμάτα είναι σήμερα πιο ασφαλής.
Τα 14 ενεργά ρήγματα της Ανατολικής Μεσσηνίας αποτελούν αντικείμενο διαρκούς επιστημονικής μελέτης, με στόχο την καλύτερη θωράκιση της περιοχής. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ Αθανάσιος Γκανάς, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό στον Αέρα» του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ Καλαμάτας, υπογράμμισε ότι η γνώση και η πρόληψη παραμένουν τα ισχυρότερα όπλα μας απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986, ο κ. Γκανάς τόνισε ότι το γεγονός εκείνο αποτέλεσε επιστημονικό ορόσημο, οδηγώντας στη συστηματική χαρτογράφηση των ρηγμάτων από το Διαβολίτσι μέχρι τις Κιτριές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρήγμα του Πηδήματος, όπου η ανάλυση εδαφικών αποθέσεων αποκάλυψε ίχνη πέντε παλαιών σεισμικών γεγονότων. Ο ίδιος πρότεινε την ανάδειξη του συγκεκριμένου ρήγματος σε γεωλογικό μνημείο, ώστε να γίνει επισκέψιμο και να προστατευθεί από παρεμβάσεις.
Παράλληλα, τα στοιχεία της διαστημικής γεωδαισίας δείχνουν μια σταδιακή παραμόρφωση του φλοιού, με την Πύλο και τη Μονεμβασιά να απομακρύνονται κατά περίπου έξι μέτρα ανά χιλιετία. Ωστόσο, ο κ. Γκανάς έστειλε μήνυμα καθησυχασμού, τονίζοντας ότι η Καλαμάτα είναι σήμερα πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με το παρελθόν, χάρη στις βελτιωμένες υποδομές και την τήρηση των κανονισμών. «Δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζονται γνώση και υπευθυνότητα», κατέληξε ο επιστήμονας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σωστή πολεοδόμηση και ουσιαστικότερη διδασκαλία της γεωλογίας στα σχολεία.
