Αναβάλλονται για τον Οκτώβριο στη Ρώμη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις Λιβάνου και Ισραήλ
Μετατίθεται ο τρίτος κύκλος συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, ενώ η Χεζμπολάχ παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της.
Οι κρίσιμες διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο στη Ρώμη, αναβάλλονται για τον Οκτώβριο. Την είδηση επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπογραμμίζοντας πως η αναβολή κρίθηκε αναγκαία λόγω των πιεσμένων χρονοδιαγραμμάτων, ενόψει και της επερχόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Παρ’ όλα αυτά, οι πρεσβευτές των δύο χωρών στις ΗΠΑ πρόκειται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, με στόχο να εξετάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις και την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας-πλαισίου που υπεγράφη στα τέλη Ιουνίου. Η συμφωνία αυτή αποτελεί τον βασικό άξονα για την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου και την ασφάλεια του Ισραήλ, προβλέποντας την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού σε συγκεκριμένες ζώνες, υπό την προϋπόθεση του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ.
Ωστόσο, το σιιτικό κίνημα συνεχίζει να απορρίπτει το πλαίσιο της συμφωνίας, αρνούμενο κατηγορηματικά την κατάθεση των όπλων. Η ένταση παραμένει υψηλή, καθώς, παρά την τυπική κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του. Μάλιστα, την Πέμπτη, ισχυροί βομβαρδισμοί εναντίον υποδομών της Χεζμπολάχ προκάλεσαν σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών, σύμφωνα με το USGS. Η αμερικανική διπλωματία επιμένει ότι ο διάλογος παραμένει ο μοναδικός βιώσιμος μηχανισμός για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή.
