Δωρεάν έλεγχο για τον καρκίνο του δέρματος σε όλο τον πληθυσμό εξήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου μέσω των Κέντρων Υγείας, αναδεικνύοντας τις επενδύσεις σε υποδομές και προσωπικό.
Την έναρξη ενός εθνικού προγράμματος δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την εκδήλωση «Το ΕΣΥ όπως το θες εσύ – Απολογισμός έργου» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 90ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει τις μονάδες των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για τη θεραπεία της νόσου.
Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στα σημαντικά επιτεύγματα του συστήματος υγείας, επισημαίνοντας ότι ο στόχος για την ανακατασκευή 157 κέντρων υγείας ξεπεράστηκε, καθώς έχουν ήδη αναβαθμιστεί 170, ενώ η ανακατασκευή 93 νοσοκομείων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα τρία εμβληματικά έργα κατά του καρκίνου: το Κέντρο Ανοσοθεραπείας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», τη νέα Ογκολογική Κλινική στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας που αναμένεται να εγκαινιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου, και το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο στοχεύει στον μηδενισμό της αναμονής για τους ασθενείς στην Αττική.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε ότι σχεδόν 7 εκατομμύρια πολίτες έχουν υποβληθεί σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, με τα οφέλη της πρόληψης να έχουν συμβάλει στη διάσωση χιλιάδων ανθρώπινων ζωών. Παράλληλα, ανακοίνωσε την έναρξη αποστολής παραπεμπτικών τον Σεπτέμβριο για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.
Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και στη συνολική βελτίωση των δεικτών του ΕΣΥ, ενώ η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν αύξηση του προσωπικού κατά 11,16% την περίοδο 2019-2026. Στη σημασία της ψηφιοποίησης και της διευκόλυνσης της πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες αναφέρθηκαν επίσης οι γενικές γραμματείς Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη και Δάφνη-Ελένη Νικολάου, επισημαίνοντας τον ρόλο του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας και της πλατφόρμας Find Doctors. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις εκπροσώπων των ασθενών και του ιατρικού κλάδου, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία.
