Ενημέρωση με ένα κλικ

Λονδίνο: Άντι Μπέρναμ και Εμανουέλ Μακρόν ενισχύουν τη συνεργασία Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η προσέγγιση με τις Βρυξέλλες, η Ουκρανία και η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στη Μάγχη.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Άντι Μπέρναμ, υποδέχθηκε στο Λονδίνο τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας τη βούλησή τους για στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνάντηση των δύο ηγετών επισφραγίστηκε συμβολικά στον χώρο όπου εκτίθεται η Ταπισερί της Μπαγιέ στο Βρετανικό Μουσείο, ένα κειμήλιο που αναδεικνύει τους ιστορικούς δεσμούς και τη σημασία της συνεργασίας.

Ο Άντι Μπέρναμ υπογράμμισε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που υποδέχεται στην Ντάουνινγκ Στριτ, χαρακτηρίζοντας τη Γαλλία «πολύ σημαντικό φίλο» και τον «κοντινότερο γείτονα». Στο επίκεντρο της ατζέντας βρέθηκε η ανάγκη επαναπροσέγγισης με τις Βρυξέλλες ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής ΕΕ-Βρετανίας στα τέλη του έτους. «Δέκα χρόνια μετά το Brexit, οι άνθρωποι έχουν κουραστεί με τον διχασμό και ζητούν πιο στενή συνεργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, αν και αναγνώρισε πως υπάρχουν ακόμη ζητήματα προς επίλυση, όπως ο αντίκτυπος ευρωπαϊκών σχεδίων στη βρετανική χαλυβουργία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης κρίσιμα διεθνή μέτωπα, με κυρίαρχα θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης μέσω της Μάγχης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας που ανανεώθηκε τον Απρίλιο, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε την ανάπτυξη 45 Βρετανών πρακτόρων στα βορειοδυτικά παράλια της Γαλλίας, με στόχο την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων. Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εποικοδομητικό κλίμα των συνομιλιών, τονίζοντας πως παρά τις πιθανές διαφωνίες, ο διάλογος παραμένει ανοιχτός και ουσιαστικός.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com