Ένοπλη συμπλοκή μεταξύ SBU και HUR στο κέντρο του Κιέβου
Παρέμβαση του Volodymyr Zelensky μετά τους πυροβολισμούς μεταξύ στελεχών των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια επιχείρησης.
Σε μια υπόθεση που προκαλεί αίσθηση και εγείρει σοβαρά ερωτήματα, ένοπλη σύγκρουση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο του Κιέβου μεταξύ στελεχών των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών. Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια έρευνας που αφορούσε τον Στεπάν Καπλούνοφ, Ρώσο αντιπολιτευόμενο και υποδιοικητή του Ρωσικού Σώματος Εθελοντών (RVC), μιας μονάδας που μάχεται στο πλευρό των Ουκρανών.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) είχε εξαπολύσει έρευνα για την αποτροπή φερόμενου σχεδίου τρομοκρατικής επίθεσης της Μόσχας. Σύμφωνα με πηγές, ο Καπλούνοφ, ο οποίος βρισκόταν στην πόλη για τους εορτασμούς της Ημέρας Ανεξαρτησίας στις 24 Αυγούστου, είχε καταγγελθεί από το RVC στο Telegram την 1η Σεπτεμβρίου ότι απήχθη από αγνώστους.
Ωστόσο, η κατάσταση πήρε απρόσμενη τροπή όταν οι έρευνες των στελεχών της SBU οδήγησαν σε ένοπλη αντιπαράθεση με μονάδα των Αμυντικών Δυνάμεων της Ουκρανίας. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Εισαγγελία, η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση όπλων για να αντιμετωπίσει την ένοπλη αντίσταση που δέχθηκαν τα στελέχη της SBU. Ο σύμβουλος του Volodymyr Zelensky, Dmytro Litvin, επιβεβαίωσε την εμπλοκή των SBU και HUR στο περιστατικό, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε άμεσα τους επικεφαλής των δύο υπηρεσιών, απαιτώντας πλήρη ενημέρωση για τα αίτια της σύγκρουσης. Την ίδια στιγμή, οι νομικοί εκπρόσωποι του Στεπάν Καπλούνοφ και η διοίκηση της HUR υποστηρίζουν μια εντελώς διαφορετική εκδοχή για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.
