Ενημέρωση με ένα κλικ

Νέα ένταση στα Στενά του Ορμούζ: Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το νησί Λαράκ και το Ιράν απειλεί με αντίποινα

Αμερικανικά πλήγματα κατά ιρανικών εκτοξευτήρων πυραύλων προκαλούν θύματα και κλιμακώνουν επικίνδυνα την κρίση στον Κόλπο.

Η ένταση στα Στενά του Ορμούζ αναζωπυρώθηκε την Κυριακή, καθώς οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν τους πρώτους βομβαρδισμούς στο Ιράν έπειτα από περίπου έναν μήνα. Στόχος των πληγμάτων ήταν δύο εκτοξευτήρες στο νησί Λαράκ, οι οποίοι, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, προετοιμάζονταν για την εκτόξευση πυραύλων με θαλάσσιες νάρκες.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη Μέση Ανατολή, η CENTCOM, επιβεβαίωσε την επίθεση, τονίζοντας πως μέλη των Φρουρών της Επανάστασης είχαν εντοπιστεί να προετοιμάζουν επιθετικές ενέργειες. Από την πλευρά της, η Τεχεράνη κατήγγειλε την επίθεση κάνοντας λόγο για νεκρούς και τραυματίες, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης διεμήνυσαν ότι η απάντησή τους θα περιλαμβάνει αντίποινα.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, παρά τις προηγούμενες προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Το στρατηγικής σημασίας πέρασμα στα Στενά του Ορμούζ παραμένει ουσιαστικά κλειστό με απόφαση της Τεχεράνης, παρά την πρόσφατη ολοκλήρωση επιχείρησης άρσης ναρκών από τις αμερικανικές δυνάμεις. Ο πλοίαρχος Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος της CENTCOM, δήλωσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν σε ετοιμότητα για να διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εντείνει την οικονομική πίεση, επιβάλλοντας νέες «δευτερογενείς» κυρώσεις που στοχεύουν τους εμπορικούς εταίρους του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Παρά τις «πολλές οικονομικές δυσκολίες» που αναγνωρίζει ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, το Ιράν παραμένει ανένδοτο, απορρίπτοντας τις αμερικανικές απαιτήσεις για άνοιγμα των Στενών, τα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θα καταστήσει «αμερικανικό έδαφος».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com