Νεπάλ: Δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση μετά τις φονικές πλημμύρες με 600 νεκρούς
Δραματική έκκληση από τον υπουργό Εξωτερικών Σισίρ Κανάλ για διεθνή βοήθεια, καθώς η χώρα μετρά τις πληγές της από την καταστροφή που άφησε πίσω της χιλιάδες αγνοούμενους.
Σε «πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» υπολογίζεται το κόστος για την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών στο Νεπάλ, μετά το πέρασμα των καταστροφικών πλημμυρών που συγκλονίζουν τη χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σισίρ Κανάλ, προέβη σε αυτή την εκτίμηση τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 600 ανθρώπων, ενώ 2.500 παραμένουν αγνοούμενοι.
«Η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση μπορεί να κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια», τόνισε ο Σισίρ Κανάλ, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για έμπρακτη στήριξη. Όπως διευκρίνισε, η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή παραμένει η παροχή ανακούφισης στους πληγέντες και η επιχείρηση διάσωσης. Παράλληλα, υπάρχει αγωνία για τη διαχείριση των θυμάτων, καθώς ο υπουργός υπογράμμισε την άμεση ανάγκη για ιατροδικαστικά μέσα και εξοπλισμό ταυτοποίησης μέσω δειγμάτων DNA, λόγω του κινδύνου αποσύνθεσης των εκατοντάδων σορών που έχουν ανασυρθεί.
Η οικονομία του Νεπάλ, η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό και τα εμβάσματα των εργαζομένων στο εξωτερικό, δέχεται ισχυρό πλήγμα. Παρά τις δεσμεύσεις για βοήθεια, όπως τα 2 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 5 εκατομμύρια λίρες από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι πόροι παραμένουν περιορισμένοι μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής. Η κυβέρνηση του Νεπάλ αναμένεται να ολοκληρώσει σύντομα την αξιολόγηση των ζημιών, προκειμένου να συντονίσει τις επόμενες κινήσεις της.