Μηταράκης: Yποχρέωση της πολιτείας η είσπραξη των 35 δισ. οφειλών απο το ΚΕΑΟ
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης απάντησε σήμερα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε τρεις επίκαιρες ερωτήσεις.
Η πρώτη επίκαιρη ερώτηση, με θέμα: «Σοβαρή δυσλειτουργία λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ Αγροτών Θεσσαλίας» της Βουλευτού Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Ασημίνας Σκόνδρα.
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στα σημαντικότατα προβλήματα υποστελέχωσης των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ ανά την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το υπουργείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ενίσχυσης του φορέα σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός τόνισε πως πάγιος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, παραμένει η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων και θα καταστήσει τη Δημόσια Διοίκηση αποτελεσματικότερη.
Η δεύτερη επίκαιρη ερώτηση με θέμα: «Υπάρχει τελικά τιτλοποίηση και πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ);» ήταν από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Γεωργίου Μουλκιώτη.
Ο υφυπουργός Εργασίας, αρχικά δήλωσε πως ο υπουργός κ. Βρούτσης ορθώς διέψευσε το δημοσίευμα για την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου τιτλοποίυησης των οφειλών. Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στις συνολικές οφειλές των 35 δισ. ευρώ προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο πως αυτές επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, υπογράμμισε πως είναι υποχρέωση της πολιτείας η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών ειδικά στις περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών.
Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στην ευεργετική ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως αυτή βελτιωμένη εφαρμόζεται σήμερα. Τέλος, τόνισε πως δεν μπορούν να χάνονται τα χρήματα από τις οφειλές τα οποία τελικά δεν εισπράττονται, ενώ υπογράμμισε πως η ετήσια εισπραξιμότητα του ΚΕΑΟ τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται γύρω στο 3.5% επί του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή είναι χαμηλή και άρα θα πρέπει το κράτος να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις.
Τέλος, στην τελευταία ερώτηση με θέμα: «Ανάκληση εγγράφου 2016 σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων του ΝΑΤ σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) », του Βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη.
Τη δέσμευσή του επανέλαβε ο υφυπουργός, πως στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, θα δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της απασχόλησης συνταξιούχων στο διδακτικό προσωπικό της ΑΕΝ και θα ισχύσει από 01.01.2017 έως τις 31.07.2020, προκειμένου να μην ανοίξει ένας κύκλος αναδρομικών για όσους εργάστηκαν στις ΑΕΝ από την ημερομηνία εκείνη μέχρι και σήμερα.Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον νομο Κατρούγκαλου, ο οποίος επέβαλλε μια τιμωρητική λογική στους συνταξιούχους εκείνους οι οποίοι μπορούν και θέλουν ακόμα να προσφέρουν, καλλιεργώντας έτσι τον ηλικιακό ρατσισμό.
Εν συνεχεία, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία εμπεριείχε εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου). Η επιστολή αυτή όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός δεν είχε καμία νομική βάση και εξέθετε τους συνταξιούχους καθηγητές σε κίνδυνο αναδρομικών κρατήσεων.
Τέλος, ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θα υπάρξει πέρα από την ειδική και γενική διάταξη προκειμένου να επανεξετασθεί το συγκεκριμένο σημείο του νόμου Κατρούγκαλου. “Εσείς δημιουργήσατε το πρόβλημα και εμείς καλούμαστε να το λύσουμε και θα το λύσουμε”, κατέληξε ο υφυπουργός.