Σποτόρνο: Μάχη καλογριών για την παραλία που διαχειρίζονται από το 1946
Οι τοπικές αρχές επιβάλλουν δημόσιο διαγωνισμό για την ακτή, απειλώντας τη λειτουργία σχολείου που συντηρεί το τάγμα Suore di Carità di Santa Maria.
Μια ασυνήθιστη δικαστική και κοινωνική διαμάχη έχει ξεσπάσει στις ακτές της Λιγυρίας, όπου μια ομάδα ηλικιωμένων καλογριών έρχεται αντιμέτωπη με τις δημοτικές αρχές του Σποτόρνο. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, που τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «ιερό πόλεμο», βρίσκεται μια παραλία περίπου 50 μέτρων στο Bagni Gino Garrone, τη διαχείριση της οποίας έχει το τάγμα Suore di Carità di Santa Maria από το 1946.
Σύμφωνα με τον Guardian, η σύγκρουση πυροδοτήθηκε από την απόφαση του δήμου να προκηρύξει δημόσιο διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του χώρου, στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία Μπολκενστάιν. Οι μοναχές, που για δεκαετίες εξαιρούνταν από τους εμπορικούς κανόνες λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα της δραστηριότητάς τους, τονίζουν ότι τα έσοδα από τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες χρηματοδοτούν ένα τοπικό σχολείο και μια θερινή κατασκήνωση.
Ο δήμαρχος του Σποτόρνο, Ματία Φιορίνι, εμφανίζεται αμετακίνητος, υποστηρίζοντας ότι η παραχώρηση πρέπει να μετατραπεί σε «ελεύθερη οργανωμένη παραλία» με δωρεάν πρόσβαση για όλους. «Πρέπει να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, όπως όλοι οι άλλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, με τον διαγωνισμό να προγραμματίζεται για το ερχόμενο φθινόπωρο.
Η αδελφή Μιράντα, εκπροσωπώντας τις μοναχές, εξέφρασε την απόγνωσή της μέσω της Corriere della Sera: «Είναι δική μας. Αν μας την πάρουν, δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε το σχολείο σε λειτουργία». Η υπόθεση του Σποτόρνο αποτελεί πλέον κεντρικό σημείο αναφοράς για την Ιταλία, καθώς ο δήμος επιδιώκει να εναρμονιστεί με τη διορία της 30ής Ιουνίου 2027, που θέτει το τέλος των παλαιών ιδιωτικών παραχωρήσεων παραλιών.