Ενημέρωση με ένα κλικ

Γιώργος Γεραπετρίτης και Αμπάς Αραγτσί ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας για τη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Σε διμερές τεχνικό επίπεδο θα συζητηθούν οι ελληνικές προτάσεις για τη θαλάσσια ασφάλεια, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Τη σημασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας έθεσε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπάς Αραγτσί, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε το ζήτημα του ανοίγματος των Στενών του Ορμούζ, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην έναρξη διαλόγου για τις ελληνικές προτάσεις σε τεχνικό διμερές επίπεδο.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η πρωτοβουλία της Αθήνας εντάσσεται στο πλαίσιο της συστηματικής προώθησης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναδεικνύοντας παράλληλα την ευρωπαϊκή διάσταση των σχέσεων με το Ιράν. Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν για τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, αξιοποιώντας και την παρουσία των νέων πρεσβευτών στις δύο χώρες.

Σημειώνεται πως η ελληνική διπλωματική αποστολή, η οποία είχε αποχωρήσει από την Τεχεράνη στις 12 Μαρτίου λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, επέστρεψε στην ιρανική πρωτεύουσα στις 19 Ιουνίου. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η μετάβαση του νέου Έλληνα πρεσβευτή στη χώρα, επισφραγίζοντας την αποκατάσταση της διπλωματικής παρουσίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com