Ενημέρωση με ένα κλικ

Στενά του Ορμούζ: Μόλις 8 πλοία πέρασαν σε μία ημέρα παρά τις δηλώσεις του Donald Trump

Η Τεχεράνη διαψεύδει τον Αμερικανό πρόεδρο και επιμένει στον αποκλεισμό της στρατηγικής θαλάσσιας οδού μέχρι την ικανοποίηση των όρων της.

Η Αρχή του Στενού του Περσικού Κόλπου (ΑΣΠΚ) εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση μέσω X, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Donald Trump περί «απόλυτου ελέγχου» των Στενών του Ορμούζ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με την ιρανική πλευρά, η ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδός παραμένει αποκλεισμένη και δεν πρόκειται να ανοίξει αν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει η Τεχεράνη.

Η πραγματικότητα στο πεδίο αποτυπώνεται με δραματικό τρόπο στα στοιχεία της εμπορικής ναυσιπλοΐας. Σύμφωνα με την εταιρεία Kpler, την Τρίτη μόλις οκτώ εμπορικά πλοία διέσχισαν τα Στενά, αριθμός που αποτελεί τον χαμηλότερο της εβδομάδας και τον μικρότερο από τις 5 Αυγούστου. Το μέγεθος της κρίσης γίνεται αντιληπτό αν συγκριθεί με την προπολεμική περίοδο, όταν η καθημερινή κίνηση κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα 130 με 140 πλοία.

Παρά τις δηλώσεις του Donald Trump τη Δευτέρα και την Τετάρτη μέσω Truth Social, όπου υποστήριζε ότι η Ουάσινγκτον έχει τον πλήρη έλεγχο της οδού, η ιρανική πλευρά τονίζει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα ελάχιστα πλοία που κατάφεραν να περάσουν, τα επτά αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν την πορεία που επιβάλλει η Τεχεράνη κατά μήκος των ιρανικών ακτών. Η διένεξη αυτή αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της πρόσφατης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 28ης Φεβρουαρίου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com