Ενημέρωση με ένα κλικ

Γιόσι Κοέν: «Επισκέφθηκα πολλές φορές τις μυστικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό στο Ιράν»

Ο πρώην αρχηγός της Μοσάντ αποκαλύπτει τη βαθιά διείσδυση των ισραηλινών υπηρεσιών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, λίγους μήνες μετά τις πολεμικές συγκρούσεις του Ιουνίου.

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη που αναδεικνύει την έκταση της ισραηλινής διείσδυσης στα άδυτα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν, παραδέχθηκε πως είχε επισκεφθεί επανειλημμένα την εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του Galilee Forum στη Σαφέντ, ο Γιόσι Κοέν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Περιηγήθηκα πολλές φορές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, προκειμένου να κατανοήσω τον χώρο», χωρίς ωστόσο να ορίσει το ακριβές χρονικό πλαίσιο των επισκέψεών του. Παράλληλα, ο πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την καταστροφή των υποδομών, σχολιάζοντας πως ο βομβαρδισμός τους από τους Αμερικανούς ήταν «η εκπλήρωση όλων των ονείρων μου».

Οι εγκαταστάσεις του Φορντό, μαζί με εκείνες στο Ισφαχάν και τη Νατάνζ, υπέστησαν καθοριστικά πλήγματα κατά τη διάρκεια του πολέμου των 12 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν τον Ιούνιο του 2025. Σύμφωνα με τις αναφορές, 440 τόνοι ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια, αν και οι ισραηλινές εκτιμήσεις υποδεικνύουν πως το Ιράν ενδέχεται να έχει μεταφέρει μέρος του υλικού στην τοποθεσία Pickaxe Mountain.

Σχετικά με την πυρηνική απειλή, ο Κοέν υποστήριξε πως το εμπλουτισμένο ουράνιο στο 60% δεν επαρκεί άμεσα για την κατασκευή βόμβας. Ωστόσο, η θέση αυτή έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με αναλύσεις ειδικών, όπως του Ντέιβιντ Όλμπραϊτ, προέδρου του Institute for Science and International Security και πρώην επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ. Ο Όλμπραϊτ υποστηρίζει ότι το εν λόγω υλικό θα μπορούσε να εμπλουτιστεί περαιτέρω σε επίπεδα πυρηνικού όπλου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ακόμη και λίγων ημερών.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com