Θανατική ποινή επέβαλε δικαστήριο της Δαμασκού στον Μπασάρ αλ Άσαντ
Ο πρώην πρόεδρος της Συρίας κρίθηκε ένοχος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βασανιστήρια και σκόπιμη στοχοποίηση παιδιών.
Σε μια απόφαση-σταθμό που συγκλονίζει τις εξελίξεις στη Συρία, ποινικό δικαστήριο της Δαμασκού επέβαλε τη θανατική ποινή στον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Μαζί του, καταδικάστηκε σε θάνατο και ο Ατέφ Νατζίμπ, πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Ασφάλειας στην επαρχία Ντεράα, για τη δράση του κατά τη διάρκεια των γεγονότων.
Σύμφωνα με το δικαστικό σκεπτικό που ανακοινώθηκε την Τρίτη, ο Μπασάρ αλ Άσαντ κρίθηκε ένοχος για μια σειρά από ειδεχθή εγκλήματα, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία από πρόθεση, αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο δικαστής που εξέδωσε την απόφαση έκανε λόγο για πράξεις «σοβαρές και φρικτές», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την εκ προμελέτης δολοφονία πολλών ανθρώπων, καθώς και τη σκόπιμη στοχοποίηση ανήλικων παιδιών από το καθεστώς. Η ετυμηγορία αποτελεί την κορύφωση της δικαστικής έρευνας για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν υπό την ηγεσία του, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή του σε συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.