Ενημέρωση με ένα κλικ

Αγγλία: Πετάχτηκαν 3.400 τόνοι φαρμάκων σε έναν χρόνο — ποσότητα ικανή να γεμίσει 75 πισίνες

Σοβαρό οικονομικό και περιβαλλοντικό πλήγμα για το NHS, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για κινδύνους σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή.

Μια πρωτοφανής σπατάλη φαρμάκων καταγράφεται στην Αγγλία, καθώς μέσα σε μόλις έναν χρόνο, τα φάρμακα που κατέληξαν στα σκουπίδια θα μπορούσαν να γεμίσουν 75 πισίνες κολύμβησης. Σύμφωνα με την Εθνική Φαρμακευτική Ένωση (NPA), η οποία ανέλυσε στοιχεία από τοπικούς οργανισμούς υγείας, περίπου 3.400 τόνοι φαρμακευτικών σκευασμάτων απορρίφθηκαν κατά την περίοδο 2024-25.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς η αξία των μη χρησιμοποιημένων φαρμάκων κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) τουλάχιστον 480 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως. Ο πρόεδρος της NPA, Ολίβιε Πικάρ, υπογράμμισε ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επενδυθούν σε ποιοτικότερες υπηρεσίες για τους ασθενείς, ενώ επεσήμανε τους κινδύνους για το περιβάλλον. «Μόλις ένα φάρμακο βγει από το φαρμακείο, ακόμα κι αν παραμείνει κλειστό, πρέπει να απορριφθεί. Είναι κρίσιμο οι ασθενείς να προμηθεύονται μόνο ό,τι πραγματικά χρειάζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ένωση, που εκπροσωπεί 6.000 ανεξάρτητα φαρμακεία στη Βρετανία, ζητά από τους πολίτες να προχωρούν σε τακτικές επανεξετάσεις των συνταγών τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες παραγγελίες. Παράλληλα, η Δρ Ράσα Αμπντελσαλάμ Ελσενάουι, ανώτερη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία. Όπως τονίζει, η φύλαξη περισσευούμενων αντιβιοτικών στα σπίτια οδηγεί συχνά σε αλόγιστη χρήση τους, τροφοδοτώντας τη μικροβιακή αντοχή, η οποία αποτελεί μία από τις σοβαρότερες σύγχρονες απειλές για την ιατρική.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com