Ενημέρωση με ένα κλικ

Πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα κάηκαν από τις δασικές πυρκαγιές σε Γαλλία και Ισπανία

Η ανάλυση της ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ακραία πυρική συμπεριφορά στην Ευρώπη κατά τον Ιούλιο του 2026.

Πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα έγιναν στάχτη από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν κοντά στο Μπορντώ της Γαλλίας και τη Μαδρίτη της Ισπανίας. Με βάση δορυφορικά δεδομένα και αναλυτική πυρομετεωρολογική μελέτη, η ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr παρουσίασε τα στοιχεία για την κρίσιμη περίοδο 22-26 Ιουλίου 2026.

Η εκδήλωση ακραίας πυρικής συμπεριφοράς δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτέλεσμα μιας αλληλουχίας κλιματικών συνθηκών. Ο βροχερός χειμώνας οδήγησε σε έντονη ανάπτυξη βιομάζας, η οποία στη συνέχεια ξηράνθηκε από τρία διαδοχικά κύματα καύσωνα, καθιστώντας το περιβάλλον εξαιρετικά εύφλεκτο. Η ατμοσφαιρική αστάθεια και οι ενισχυμένοι άνεμοι κατέστησαν τον έλεγχο των μετώπων ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς ακόμα και η νυχτερινή υγρασία δεν επαρκούσε για την ανάκαμψη των δασικών καυσίμων.

Στη νοτιοδυτική Γαλλία, οι πυρκαγιές κοντά στο Μπορντώ επηρεάστηκαν καθοριστικά από τις εναλλαγές των ανέμων. Ειδικότερα, την Παρασκευή 24.07, η αλληλεπίδραση βορειοανατολικών ανέμων με τη θαλάσσια αύρα και τα καθοδικά ρεύματα καταιγίδων προκάλεσαν πολλαπλές ενεργές εστίες. Η κατάσταση κορυφώθηκε το Σάββατο 25.07, όταν η έντονη καύση σε συνδυασμό με την ασταθή ατμόσφαιρα ευνόησαν την ανάπτυξη βαθιάς πυροεπαγωγής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com