Ενημέρωση με ένα κλικ

Δημήτρης Παπανικολάου: Η συμμετοχή της κόρης του στην ταινία του Christopher Nolan και το μήνυμα για τον αυτισμό

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας μιλά για τη ζωή στο φάσμα του αυτισμού, τη σημασία της πρώιμης παρέμβασης και το όραμά του για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

Η Άρια Παπανικολάου, κόρη του διεθνούς μπασκετμπολίστα Δημήτρη Παπανικολάου, συνεχίζει να εμπνέει με τη στάση ζωής της, αποδεικνύοντας ότι ο αυτισμός δεν αποτελεί εμπόδιο για την πραγματοποίηση των ονείρων. Με αφορμή τη συμμετοχή της στη νέα ταινία «Οδύσσεια» του Christopher Nolan, ο πατέρας της μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις μικρές νίκες μιας οικογένειας που επιλέγει να μετατρέπει τις δυσκολίες σε δύναμη.

Η συμμετοχή της Άριας στα γυρίσματα της ταινίας αποτέλεσε μια μοναδική εμπειρία, η οποία ωστόσο συνοδεύτηκε από ένα δύσκολο δίλημμα για τους γονείς της. Όπως εξομολογήθηκε ο Δημήτρης Παπανικολάου, η ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας και της ασφάλειας του παιδιού είναι μια καθημερινή πάλη. «Στη δική μας περίπτωση, ως οικογένεια νευροδιαφορετικών ανθρώπων, το δίλημμα αυτό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Τελικά, ύστερα από συζήτηση μαζί της, αποφασίσαμε να συναινέσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Δημήτρης Παπανικολάου τονίζει ότι ο αυτισμός δεν ορίζει την προσωπικότητα του ατόμου. «Οι ταμπέλες είναι για τους δρόμους και οι ετικέτες για τα ρούχα», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι ο αυτισμός έχει διαφορετικά επίπεδα, με το καθένα να φέρει τόσο ανάγκες όσο και ικανότητες. Ο ίδιος, έχοντας αποκαλύψει πριν από πέντε χρόνια ότι βρίσκεται και ο ίδιος στο φάσμα, δηλώνει πως ο δημόσιος λόγος για το θέμα έχει βοηθήσει χιλιάδες γονείς να απελευθερωθούν.

Μεγάλη σημασία δίνει στην πρώιμη παρέμβαση, προτρέποντας τους γονείς να μην χάνουν χρόνο μετά τη διάγνωση. «Ο αυτισμός δεν έρχεται με οδηγίες χρήσης, αλλά με μια οικογένεια που δεν τα παρατάει ποτέ», τονίζει ο παλαίμαχος αθλητής, ο οποίος μέσα από τον οργανισμό Together for Autism επιδιώκει να προωθήσει τη συμπερίληψη στα σχολεία και στην εργασία.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε στο τραγικό περιστατικό με τον Θοδωρή, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για εκπαίδευση των αστυνομικών και των αρμόδιων φορέων σε θέματα αναπηρίας. «Συμπερίληψη σημαίνει όχι “εμείς και εσείς”, αλλά όλοι εμείς», καταλήγει, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για μια κοινωνία που θα αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα χωρίς εξαιρέσεις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com