ΣΥΡΙΖΑ: Κύκλοι του Παύλου Πολάκη ζητούν ομόφωνη εκλογή του στην προεδρία της Κ.Ο.
Στο επίκεντρο η απόσυρση της υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου, την ώρα που το κόμμα χάνει την τρίτη θέση στη Βουλή λόγω των συνεχόμενων αποχωρήσεων.
Σε κλίμα ακραίας πόλωσης κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με την εσωκομματική ένταση να χτυπά «κόκκινο» ενόψει της εκλογής νέου προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία έχει προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου (18/7). Η συζήτηση για τη διαδοχή συνοδεύεται από την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στην Κ.Ο., απόφαση που ελήφθη κατά την πρόσφατη συνεδρίαση των βουλευτών.
Το περιβάλλον του βουλευτή Χανίων θέτει πλέον ανοιχτά «νικηφόρα συνθήκη» για το μέλλον του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι η μόνη λύση είναι η ομόφωνη ανάδειξη του Παύλου Πολάκη στη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. και η απόσυρση της υποψηφιότητας της Ρένας Δούρου. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως η οικειοθελής υποχώρηση της κυρίας Δούρου, σε συνδυασμό με την ανασυγκρότηση των οργάνων στην επικείμενη συνεδρίαση της Κ.Ε., αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ρένα Δούρου, ωστόσο, έχει ήδη επιβεβαιώσει σε τηλεοπτική της συνέντευξη ότι δεν προτίθεται να αποποιηθεί τις προτάσεις των συναδέλφων της.
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά σοβαρές απώλειες. Μετά την αποχώρηση των Γιώργου Καραμέρου, Κατερίνας Νοτοπούλου, Συμεών Κεδίκογλου, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, Γιώργου Γαβρήλου, Γιώργου Ψυχογιού, Χάρη Μαμουλάκη, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Μαρίνας Κοντοτόλη, η δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας περιορίζεται πλέον στους 16 βουλευτές, χάνοντας την τρίτη θέση στη Βουλή από το ΚΚΕ.
Η εσωκομματική σύγκρουση κορυφώθηκε με την αποχή του Σωκράτη Φάμελλου από τη συνεδρίαση, ο οποίος κατήγγειλε μεθοδεύσεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Παύλου Πολάκη στα κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα, ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για «σχέδιο διάλυσης» του κόμματος, καλώντας σε συσπείρωση ενόψει των κρίσιμων διαδικασιών του Σαββάτου.