Στις κάλπες για κοινοβουλευτικές εκλογές οδηγούνται οι Παλαιστίνιοι στις 28 Νοεμβρίου
Με προεδρικό διάταγμα ο Μαχμούντ Αμπάς ορίζει τη διεξαγωγή της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης μετά από δύο δεκαετίες στα παλαιστινιακά εδάφη.
Σε μια κίνηση-σταθμό για την παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υπέγραψε την Πέμπτη διάταγμα για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών στις 28 Νοεμβρίου. Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται στα παλαιστινιακά εδάφη έπειτα από δύο ολόκληρες δεκαετίες.
Το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο παραμένει ανενεργό από το 2007, όταν η Χαμάς επικράτησε του κόμματος Φατάχ του Αμπάς στις εκλογές του 2006. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa, το νέο διάταγμα καλεί τους πολίτες σε Ιερουσαλήμ, Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας να συμμετάσχουν σε ελεύθερη ψηφοφορία. Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η διεθνής κοινότητα, η οποία χρηματοδοτεί την Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο 90χρονος Μαχμούντ Αμπάς, του οποίου η τετραετής θητεία από το 2005 είχε λήξει τυπικά το 2009, κυβερνά έκτοτε μέσω προεδρικών διαταγμάτων. Παρά την ανακοίνωση εκλογών το 2021, η διαδικασία είχε αναβληθεί λόγω αβεβαιότητας για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη Δυτική Όχθη τον Απρίλιο, ο Αμπάς προγραμματίζει πλέον και προεδρικές εκλογές για τις αρχές του 2027, παραμένοντας ωστόσο σιωπηλός για το αν θα θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα.