Ενημέρωση με ένα κλικ

Ζάκυνθος: Στόχος της ΚΕΔΕ η συνταγματική θωράκιση της Αυτοδιοίκησης

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου ζητά ουσιαστική αποκέντρωση και μεταφορά πόρων, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης στο νησί.

Με επίκεντρο τη διεκδίκηση της συνταγματικής θωράκισης και της ουσιαστικής ενίσχυσης της Αυτοδιοίκησης, συνεδρίασε στη Ζάκυνθο το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 8 Ιουλίου. Στην ατζέντα βρέθηκαν κρίσιμα θεσμικά ζητήματα, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, να θέτει ως επόμενο μεγάλο στόχο μετά τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αναθεώρηση του Συντάγματος προς όφελος της αποκέντρωσης.

«Πραγματική αποκέντρωση σημαίνει μεταφορά αρμοδιοτήτων μαζί με το αναγκαίο προσωπικό, τους οικονομικούς πόρους και τα απαραίτητα μέσα», τόνισε εμφατικά ο κ. Κυρίζογλου, απευθυνόμενος στους παριστάμενους βουλευτές. Η συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης λειτουργίας της Ένωσης, επιβεβαίωσε τη δέσμευση για άμεση επαφή με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν ήταν η διατήρηση των όρων λειτουργίας των δημοτικών αρχών για τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας, η βελτίωση των απευθείας αναθέσεων για τους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, καθώς και ο μηχανισμός απόδοσης εσόδων από τα ομπρελοκαθίσματα. Παράλληλα, αποφασίστηκε η εκ νέου διεκδίκηση παράτασης για τη λειτουργία των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης η παρουσίαση από τον Ευθύμιο Λέκκα ενός πρότυπου σχεδίου αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου για τον Δήμο Ζακύνθου, το οποίο προορίζεται να αποτελέσει εθνικό οδηγό. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι στις 22 Ιουλίου θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση, όπου θα παρουσιαστεί μελέτη της ΕΕΤΑΑ για το πραγματικό κόστος λειτουργίας των Δήμων. Η παρουσία της αυτοδιοικητικής ηγεσίας στη Ζάκυνθο ολοκληρώθηκε με θεσμικές συναντήσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com