Παναγιώτης Σημανδηράκης: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε πόρους και να αποτύχουμε στους στόχους για τα απορρίμματα»
Ο δήμαρχος Χανίων από τη 18η Σύνοδο του Δικτύου ΦοΔΣΑ στην Κέρκυρα ζητά ενιαίο αυτοδιοικητικό μέτωπο και καταγγέλλει τη στασιμότητα στη διαχείριση των αποβλήτων.
Την ανάγκη για ριζική αναδιάρθρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, με την επιτάχυνση των κρίσιμων έργων και την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, κατά την έναρξη των εργασιών της 18ης Συνόδου του Δικτύου ΦοΔΣΑ.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Σημανδηράκης άσκησε δριμεία κριτική στην κεντρική διοίκηση, τονίζοντας πως η διαχείριση των αποβλήτων απαιτεί πολιτικές αποφάσεις βασισμένες σε πραγματικά δεδομένα και όχι σε επικοινωνιακές εξαγγελίες. Χρησιμοποιώντας το βιβλίο «Παθογένειες της χώρας» του Σ. Θεοδωράκη, υπογράμμισε ότι οι αδυναμίες του συστήματος είναι διαχρονικές, με τους εθνικούς στόχους για το 2030 –όπως η αύξηση της ανακύκλωσης από το 19% στο 60% και η μείωση της ταφής από το 80% στο 10%– να φαντάζουν πλέον ανέφικτοι.
«Κινδυνεύουμε να μην πετύχουμε τους στόχους, να χάσουμε πολύτιμους πόρους και να πληρώσουμε ακριβά αυτή την αποτυχία», προειδοποίησε, υπενθυμίζοντας ότι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ χάθηκαν ήδη από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι δεν έφερε ουσιαστικές βελτιώσεις, ενώ τάχθηκε κατά των προσπαθειών δημιουργίας παράλληλων δομών που παρακάμπτουν τον θεσμικό ρόλο του Δικτύου ΦοΔΣΑ.
Κλείνοντας, απηύθυνε κάλεσμα στον πρόεδρο του Δικτύου, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, για μια συντονισμένη αυτοδιοικητική πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδος αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία» για έναν πραγματικό μετασχηματισμό.
Η 18η Πανελλήνια Σύνοδος των ΦοΔΣΑ διεξάγεται στην Κέρκυρα, ενώ η ομιλία του κ. Σημανδηράκη είναι διαθέσιμη στο ακόλουθο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=Pk_ZKTswxMY. Επίσης, μπορείτε να δείτε τη ζωντανή αναμετάδοση της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, στις 3 Ιουλίου 2026, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=-gXzCO2EWjQ.