Τομπρούκ: Στους 26 οι νεκροί μετανάστες μετά τη βύθιση σκάφους στη Λιβύη
Φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους στις ακτές της ανατολικής Λιβύης – Σε αποσύνθεση τα πτώματα που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Η τραγωδία στα ανοιχτά της Λιβύης λαμβάνει διαστάσεις, καθώς άλλοι 11 μετανάστες εντοπίστηκαν νεκροί στις ακτές του Τομπρούκ τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 26, μετά τη βύθιση του πλεούμενου στο οποίο επέβαιναν την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές και τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι φόβοι για την τύχη δεκάδων ακόμη ανθρώπων που αγνοούνται παραμένουν ισχυροί.
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν, την προηγούμενη εβδομάδα, εντοπίστηκαν τα πρώτα 15 πτώματα κατά μήκος της ακτογραμμής του Τομπρούκ, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και ένα μικρό κορίτσι. Οι δέκα διασωθέντες της τραγωδίας ανέφεραν στις αρχές πως το σκάφος μετέφερε συνολικά περίπου 61 επίδοξους μετανάστες. Η Λιμενική Αρχή του Τομπρούκ επιβεβαίωσε ότι από την Κυριακή έως σήμερα ανασύρθηκαν από τα κύματα ακόμη 11 σοροί.
Η Λιβύη αποτελεί κομβικό σημείο για όσους αναχωρούν από την υποσαχάρια Αφρική, αναζητώντας μια διέξοδο προς την Ευρώπη, επιχειρώντας να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τις ένοπλες συρράξεις. Το τίμημα του ταξιδιού, ωστόσο, αποδεικνύεται βαρύ, με τη διαδρομή μέσω της ερήμου και της θάλασσας να στοιχίζει καθημερινά ανθρώπινες ζωές.
Σε φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η Λιμενική Αρχή, απεικονίζονται εθελοντές της Ερυθράς Ημισελήνου και μέλη των συνεργείων διάσωσης να περισυλλέγουν τα θύματα. Λόγω της κατάστασης αποσύνθεσης στην οποία βρίσκονταν τα σώματα, η ταφή τους πραγματοποιήθηκε άμεσα. Οι αρχές ασφαλείας, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, συνεχίζουν τις εντατικές περιπολίες κατά μήκος της ακτής του Τομπρούκ.