Ελ Σαλβαδόρ: Κατάσχεση 6,68 τόνων κοκαΐνης σε επιχείρηση-μαμούθ στον Ειρηνικό Ωκεανό
Ο πρόεδρος Nayib Bukele έκανε λόγο για το μεγαλύτερο χτύπημα κατά της διακίνησης ναρκωτικών στην ιστορία της χώρας.
Ιστορικό πλήγμα κατά των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών κατάφεραν οι Αρχές του Ελ Σαλβαδόρ, προχωρώντας στην κατάσχεση 6,68 τόνων κοκαΐνης, αξίας 167 εκατομμυρίων δολαρίων. Η εντυπωσιακή επιχείρηση διεξήχθη στον Ειρηνικό Ωκεανό από το πολεμικό ναυτικό της χώρας και ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Nayib Bukele μέσω της πλατφόρμας X.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, συνελήφθησαν έξι άτομα, υπήκοοι της Κολομβίας και του Ισημερινού, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στη διακίνηση. Όπως υπογράμμισε ο Nayib Bukele, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που έχει κατασχεθεί ποτέ στην ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 6,6 τόνων που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2026. Με τη νέα αυτή επιτυχία, η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που έχουν δεσμεύσει οι σαλβαδοριανές Αρχές από τις αρχές του έτους αγγίζει πλέον τους 13 τόνους.
Αν και το Ελ Σαλβαδόρ δεν αποτελεί χώρα παραγωγής, η γεωγραφική του θέση το καθιστά κρίσιμο κόμβο στις οδούς διακίνησης ναρκωτικών με κατεύθυνση τη βόρεια Αμερική. Ο Nayib Bukele, γνωστός για τη στενή του συμμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναγάγει τον «πόλεμο» κατά του οργανωμένου εγκλήματος σε κεντρικό πυλώνα της διακυβέρνησής του από την άνοιξη του 2022.