Το ΚΚΕ για την εθελοντική αιμοδοσία: Ύψιστη πράξη κοινωνικής προσφοράς εν μέσω ελλείψεων
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αναδεικνύει την ανάγκη για επαρκείς υποδομές υγείας και καταγγέλλει την εμπορευματοποίηση του αίματος.
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Αιμοδότη, το ΚΚΕ τιμά τους χιλιάδες ανώνυμους εθελοντές που προσφέρουν αίμα, χαρακτηρίζοντας την πράξη τους ως ύψιστο δείγμα αλτρουισμού και αλληλεγγύης. Το κόμμα υπογραμμίζει πως η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο, η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μια κοινωνία που συχνά κυριαρχείται από τον ατομικισμό και τον ανταγωνισμό.
Παρά την ανιδιοτελή προσφορά του λαϊκού κόσμου, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι σοβαρά εμπόδια στην επάρκεια αίματος δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υποστελέχωση των μονάδων αιμοδοσίας, η έλλειψη αναγκαίων υποδομών και η απουσία κρατικής μέριμνας για την καλλιέργεια της αξίας της αιμοδοσίας στις νεότερες ηλικίες, αποτελούν τον πραγματικό πυρήνα του προβλήματος. Ως αποτέλεσμα, οι τακτικές και έκτακτες ανάγκες δεν καλύπτονται, οδηγώντας συχνά σε υπομετάγγιση των χρονίως πασχόντων.
Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει προκλητικό τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι το νέο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα θα επιλύσει τις ελλείψεις. Αντιθέτως, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθούν τις επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας στον τομέα της επεξεργασίας πλάσματος, φοβούμενο την εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων αίματος, ακόμη και από δημόσιους φορείς.
«Παλεύουμε ώστε το αίμα να παραμένει πηγή ζωής και όχι εμπόρευμα», καταλήγει η ανακοίνωση, τονίζοντας πως το ΚΚΕ στηρίζει έμπρακτα τις δράσεις αιμοδοσίας που διοργανώνουν οι κομματικές οργανώσεις και το εργατικό κίνημα, παλεύοντας ταυτόχρονα για ένα σύστημα υγείας που δεν θα αντιμετωπίζει τη ζωή ως αντικείμενο εκμετάλλευσης.