Ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τις δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν
Πτώση στις τιμές του πετρελαίου και άνοδος στους δείκτες Nikkei και Kospi λόγω της προσδοκώμενης αποκλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή, ενώ παράλληλα οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία με το Ιράν και αναστέλλουν προσωρινά τους βομβαρδισμούς κατά της Τεχεράνης. Οι επενδυτές αντέδρασαν άμεσα στις ειδήσεις, ποντάροντας σε αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.
Περί τις 03:30 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο ενισχυόταν κατά 3,91%, έχοντας αγγίξει νωρίτερα το 4%. Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν η εικόνα στη Νότια Κορέα, όπου ο δείκτης Kospi σημείωσε άλμα 7,8%. Η αγορά ερμήνευσε τις κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως απομάκρυνση του κινδύνου για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση. Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι έχει επιτευχθεί μια «πολύ καλή συμφωνία» με το Ιράν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφών ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου σε ευρωπαϊκό έδαφος, επικαλούμενος έγκριση από τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ.
Ωστόσο, η Τεχεράνη κρατά κλειστά τα χαρτιά της, με την ιρανική διπλωματία να διευκρινίζει πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για υπογραφή συμφωνίας, γεγονός που συντηρεί την αγωνία για τη συνέχεια. Στον τομέα της ενέργειας, το πετρέλαιο Brent υποχώρησε κατά 1,57%, διαμορφούμενο στα 88,96 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές βλέπουν θετικά την προοπτική ομαλοποίησης των ροών από τα Στενά του Ορμούζ.