Φλεράνς: Υπό κράτηση 41χρονος για την εξαφάνιση της 11χρονης Λιάνα στη Γαλλία
Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ο Ζερόμ Μπαρελά, ο οποίος αντιμετωπίζει παλαιότερες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικες.
Άλυτος γρίφος παραμένει εδώ και έξι ημέρες η μυστηριώδης εξαφάνιση της 11χρονης Λιάνα στην πόλη Φλεράνς της νοτιοδυτικής Γαλλίας. Η μαθήτρια της έκτης δημοτικού χάθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (29|05), αμέσως μετά την αποχώρησή της από το σχολείο. Παρά τις εξονυχιστικές έρευνες της τοπικής χωροφυλακής και εθελοντών σε δασώδεις περιοχές, τα ίχνη της παραμένουν άφαντα.
Σύμφωνα με μαρτυρίες και οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας, η Λιάνα θεάθηκε να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο του 41χρονου Ζερόμ Μπαρελά, πατέρα μιας συμμαθήτριάς της. Ο ύποπτος συνελήφθη το Σάββατο και ισχυρίστηκε πως μετέφερε το κορίτσι έως τη δημοτική πισίνα, ωστόσο οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν τις Αρχές. Ο Μπαρελά τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία της απαγωγής και παράνομης κράτησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών.
Το παρελθόν του συλληφθέντος προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς όπως δήλωσε η εισαγγελέας της Ως, Κλεμάνς Μεγιέ, έχει απασχολήσει επανειλημμένα τη δικαιοσύνη για σεξουαλικές επιθέσεις σε ανήλικες. Ενδεικτικά, το 2022 είχε κατηγορηθεί για βιασμό 15χρονης, ενώ τον Αύγουστο του 2024 κατατέθηκε καταγγελία από 12χρονη για επανειλημμένες επιθέσεις. Παράλληλα, είχε απολυθεί από τη θέση του ως επιστάτης λυκείου το 2021 λόγω αναφορών για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Την ίδια στιγμή, έρχονται στο φως στοιχεία για το περιβάλλον της Λιάνα. Συμμαθήτριές της αποκάλυψαν στο TF1 Info ότι το κορίτσι δεχόταν συστηματικό εκφοβισμό (bullying) από συνομηλίκους του, ενώ την ημέρα της εξαφάνισής της φέρεται να είχε δεχθεί φραστική επίθεση από ομάδα μαθητών, γεγονός που την ώθησε να αποχωρήσει από το σχολείο νωρίτερα από το κανονικό. Ο δικηγόρος της οικογένειας, μιλώντας στο BFMTV, μετέφερε τη βαθιά ανησυχία των γονέων, οι οποίοι δηλώνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο έργο της δικαιοσύνης.