Τάκης Θεοδωρικάκος: Το πλαφόν στο κέρδος περιόρισε τις ανατιμήσεις και προστάτευσε τους καταναλωτές
Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε πρόστιμα άνω των 20 εκατ. ευρώ, παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα PosoKanei και προειδοποίησε για το εμπορικό σήμα Turkaegean.
Το μέτρο του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους αποτελεί μια «σκληρή, αλλά δίκαιη» παρέμβαση στην αγορά για την προστασία των καταναλωτών, τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε τα οφέλη του μέτρου, σημειώνοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που καλύπτει, οι ανατιμήσεις έχουν υποχωρήσει κατά 50 φορές σε μηνιαία βάση, ενώ οι μειώσεις τιμών έχουν αυξηθεί κατά 67 φορές. Όπως υπογράμμισε, η ύπαρξη του πλαφόν παρέχει στην Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αγοράς το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για να διενεργεί αποτελεσματικούς ελέγχους.
Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο πρόστιμο ύψους σχεδόν 3 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε πρόσφατα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία για παραβίαση του μικτού περιθωρίου κέρδους. Από τότε που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, τα επιβληθέντα πρόστιμα υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει ήδη εισπραχθεί στο σύνολό του. Επιπλέον, προανήγγειλε την κυκλοφορία της νέας εφαρμογής «PosoKanei», η οποία θα επιτρέπει στους πολίτες να συγκρίνουν online τις τιμές προϊόντων στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρικάκος στάθηκε στη διαφάνεια του Αναπτυξιακού Νόμου, αναφέροντας ότι το Υπουργείο έχει ήδη ανακτήσει 126 εκατ. ευρώ από 213 επιχειρήσεις που έλαβαν ενισχύσεις χωρίς να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους.
Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη για την οριστική ακύρωση του εμπορικού σήματος Turkaegean, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, ενόψει των επερχόμενων εκλογών, κάλεσε τους πολίτες να επιλέξουν τη σταθερότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που θα επέφερε μια επιστροφή στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα.