Η αστροναύτης Sophie Adenot περιγράφει στους μαθητές την κλιματική κρίση από τον ISS
Η 43χρονη αστροναύτης μοιράστηκε με μαθητές στην Τουλούζη τις συγκλονιστικές εικόνες της ξηρασίας και των ανθρώπινων παρεμβάσεων που παρατηρεί από το Διάστημα.
Η Γαλλίδα αστροναύτης Sophie Adenot, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής βιντεοδιάσκεψης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετέφερε στους μαθητές μια διαφορετική οπτική για την κλιματική κρίση. Απευθυνόμενη σε περίπου 100 μαθητές που είχαν συγκεντρωθεί στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Σπουδών στην Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία, περιέγραψε με έμφαση πώς βλέπει «την ξηρασία να εγκαθίσταται» στον πλανήτη μας.
«Βλέπουμε σίγουρα το σημάδι του ανθρώπου στη φύση. Παρατηρούμε τα δάση που μεταμορφώνονται, τις καλλιέργειες και, κυρίως, την ξηρασία που εξαπλώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά η 43χρονη αστροναύτης, η οποία βρίσκεται σε αποστολή στον ISS από τον Φεβρουάριο. Ιδιαίτερη εντύπωση της προκάλεσε η έντονη χρήση του νερού για γεωργικούς σκοπούς, τονίζοντας πως τα τεράστια συστήματα άρδευσης είναι ορατά και εντυπωσιακά ακόμη και από το Διάστημα.
Κατά τη διάρκεια της 20λεπτης συνομιλίας της, η Sophie Adenot, η οποία εμφανιζόταν να αιωρείται μέσα στον σταθμό, απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών κάθε ηλικίας, από το δημοτικό έως το λύκειο. Οι νεαροί μαθητές δεν περιορίστηκαν μόνο σε θέματα περιβάλλοντος, αλλά θέλησαν να μάθουν λεπτομέρειες για την καθημερινή ζωή των αστροναυτών. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ποιότητα του ύπνου σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, η αστροναύτης τους καθησύχασε: «Σας διαβεβαιώνω, κοιμόμαστε πολύ καλά στο Διάστημα». Όπως εξήγησε, η λύση είναι ο υπνόσακος, ο οποίος παραμένει κρεμασμένος σε έναν τοίχο ώστε να αποφεύγεται η ελεύθερη αιώρηση κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης.