Ενημέρωση με ένα κλικ

Σκόπια: Ο Αντόνιο Κόστα ζητά συνταγματικές αλλαγές για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι: «Ό,τι έχει συμφωνηθεί, πρέπει να υλοποιηθεί»

Την αδιαπραγμάτευτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια. Στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον πρωθυπουργό της χώρας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, βρέθηκε η ανάγκη για άμεση τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να αναγνωριστεί ρητά η βουλγαρική μειονότητα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί το 2022.

«Όπως είχα πει πριν από έναν χρόνο, ό,τι έχει συμφωνηθεί, έχει συμφωνηθεί. Για να ανοίξει επίσημα η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, πρέπει να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και τίποτα περισσότερο», υπογράμμισε ο κ. Κόστα, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη συνταγματική αναθεώρηση ως τον «μόνο δρόμο» για να προχωρήσει η διαδικασία, η οποία παραμένει ουσιαστικά παγωμένη λόγω των αντιδράσεων του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE.

Ο Αντόνιο Κόστα πραγματοποιεί περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια, με σκοπό να τονίσει τη σημασία της αξιοκρατίας στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα, στα Τίρανα, κάλεσε την Αλβανία να συνεχίσει τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς, αναφέροντας ότι ο στόχος για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το 2027 είναι εφικτός. Η περιοδεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνεχιστεί στην Πρίστινα, το Βελιγράδι και το Μαυροβούνιο, ενώ θα ολοκληρωθεί με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις 5 Ιουνίου, όπου θα συμμετάσχει και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com