Ενημέρωση με ένα κλικ

Επιστρέφει το Ελ Νίνιο: Πιθανότητα 80% για ακραία καιρικά φαινόμενα μέσα στο καλοκαίρι

Προειδοποιήσεις από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό για την κλιματική επίδραση του φαινομένου που «ρίχνει λάδι στη φωτιά» της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το Ελ Νίνιο, ένα από τα ισχυρότερα φυσικά κλιματικά φαινόμενα, επιστρέφει και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (ΠΜΟ), υπάρχει πιθανότητα 80% το φαινόμενο να εκδηλωθεί το διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, με τις πιθανότητες να διατηρηθεί έως τον Νοέμβριο να ξεπερνούν το 90%.

Το φαινόμενο, το οποίο ονομάστηκε «Ελ Νίνιο» τον 17ο αιώνα από ψαράδες της Νότιας Αμερικής, χαρακτηρίζεται από τη σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Κατά τη διάρκειά του, οι άνεμοι που πνέουν στον Ισημερινό εξασθενούν ή αλλάζουν κατεύθυνση, προκαλώντας ανατροπές στο παγκόσμιο κλίμα. Όπως επισημαίνει η αμερικανική υπηρεσία USGS, το Ελ Νίνιο εμφανίζεται ακανόνιστα κάθε δύο έως δέκα χρόνια, με κάθε επεισόδιο να παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά.

Οι επιπτώσεις είναι παγκόσμιες: οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση της θερμοκρασίας, εντονότερους καύσωνες και ακραία φαινόμενα, όπως ξηρασίες και καταρρακτώδεις βροχές. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε εμφατικά ότι η εμφάνιση του Ελ Νίνιο «θα ρίξει λάδι στη φωτιά» ενός πλανήτη που ήδη υπερθερμαίνεται. Ιδιαίτερα αυξημένες βροχοπτώσεις αναμένονται στη νότια Νότια Αμερική, το νότιο τμήμα των ΗΠΑ, το Κέρας της Αφρικής και σε περιοχές της Κεντρικής Ασίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com