Ενημέρωση με ένα κλικ

Αυτόματα πρόστιμα από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

Τέλος στην αναμονή μηνών για την επιβολή κυρώσεων, καθώς το σύστημα θα εκδίδει το πρόστιμο αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή.

Μια σημαντική αλλαγή στη σχέση φορολογουμένων και φορολογικής διοίκησης δρομολογεί η ΑΑΔΕ, εντάσσοντας σε λειτουργία, έως το τέλος Ιουνίου, ένα νέο σύστημα αυτόματης επιβολής προστίμων για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις. Στόχος της ψηφιακής αυτής εφαρμογής είναι η εξάλειψη των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σήμερα, όπου η βεβαίωση των προστίμων πραγματοποιείται συχνά πολλούς μήνες μετά την παράβαση.

Η διαδικασία θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Μόλις ο φορολογούμενος πατήσει το κουμπί «Υποβολή» σε μια εκπρόθεσμη δήλωση, το πληροφοριακό σύστημα θα εκδίδει άμεσα την πράξη επιβολής προστίμου, χωρίς να απαιτείται πλέον η παρέμβαση υπαλλήλου της φορολογικής υπηρεσίας. Τα ποσά, που κυμαίνονται από 100 έως 500 ευρώ ανάλογα με τη φύση της δήλωσης και το τηρούμενο λογιστικό σύστημα, θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στον υπόχρεο χωρίς χρονοτριβή.

Σημειώνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν επιβάλλεται πρόστιμο, όπως στην εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση ΦΠΑ ή παρακρατούμενου φόρου (εφόσον η αρχική ήταν εμπρόθεσμη), καθώς και σε δηλώσεις φόρου εισοδήματος ή παρακρατούμενου φόρου όπου το ποσό είναι έως 100 ευρώ. Αντίστοιχη εξαίρεση ισχύει για δηλώσεις ανήλικων τέκνων. Αντίθετα, για μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων από τις οποίες προκύπτει φόρος προς πληρωμή, το πρόστιμο ορίζεται στα 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και στα 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com