Σεργκέι Λαβρόφ: «Η Δύση σχεδιάζει επίθεση κατά της Ρωσίας με επικεφαλής τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι»
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών προχωρά σε σφοδρές καταγγελίες, συγκρίνοντας τη στάση της Ευρώπης και των ΗΠΑ με την εποχή του ναζισμού.
Σε μια νέα προκλητική δήλωση που κλιμακώνει την ένταση στις διεθνείς σχέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε ανοιχτά τις δυτικές χώρες ότι σχεδιάζουν στρατιωτική επίθεση κατά της χώρας του. Μιλώντας στο διαδικτυακό έντυπο «Children’s Edition», ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι η Δύση συγκροτεί μια πανευρωπαϊκή ομάδα με στόχο τη φυσική επίθεση κατά της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας υβριδικές μεθόδους, υπό το πρόσχημα του ναζισμού και του ρεβανσισμού.
«Επικεφαλής αυτής της ομάδας δεν είναι ο Αδόλφος Χίτλερ, αλλά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τα ναζιστικά του συνθήματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος αξιωματούχος. Τις ίδιες θέσεις επανέλαβε και κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Διεθνούς Συνεργασίας της Ενωμένης Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη επιμένουν στην προώθηση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, ενώ παράλληλα συζητούν σενάρια περί «αποαποικιοποίησης» της Ρωσίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε επίσης τις δυτικές δυνάμεις για απόπειρα επιβολής της δικής τους τάξης στην Κεντρική Ασία, στον Νότιο Καύκασο και στην Ουκρανία. Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει στήριξη στο καθεστώς του Κιέβου, το οποίο, όπως υποστήριξε, καταπιέζει τους ρωσόφωνους κατοίκους, υπογραμμίζοντας πως η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους αποτελεί προϋπόθεση για κάθε ειρηνική επίλυση.