Από 187 σε 291 οι δήμοι με ολοκληρωμένα δίκτυα αστικών λυμάτων στην Ελλάδα
Σημαντική πρόοδος στη διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων μέσα σε μία πενταετία, με τον Μανώλη Γραφάκο να προαναγγέλλει νέα έργα και αναβαθμίσεις υποδομών.
Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και αστικών λυμάτων παρουσίασε ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κατά τη διάρκεια του 14ου Regional Growth Conference 2026 (RGC 2026) που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Κεντρικό σημείο της ομιλίας του ήταν η θεαματική αύξηση των οικισμών που συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα αστικά λύματα. Όπως επισήμανε ο κ. Γραφάκος, ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε από τους 187 το 2020 στους 291 το 2025. «Πρόκειται για μια απίστευτη αλλαγή μέσα σε πέντε χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με σοβαρές εκκρεμότητες και τον κίνδυνο καταδικαστικών αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Παρά τη θετική πορεία, παραμένουν 191 οικισμοί εκτός συμμόρφωσης, ωστόσο για τους 144 εξ αυτών δρομολογούνται άμεσες λύσεις. Επιπλέον, το ΥΠΕΝ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 550 εκατ. ευρώ, αναμένεται η ολοκλήρωση 72 σημαντικών υποδομών έως το τέλος του 2026. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε και η επικείμενη αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού στη Δυτική Αχαΐα, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ετοιμάζει τη σχετική πρόσκληση χρηματοδότησης.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων, η χώρα έχει αλλάξει σελίδα: από τις μόλις 3 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που λειτουργούσαν το 2019, σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 14, ενώ άλλες 28 βρίσκονται υπό κατασκευή. Ο κ. Γραφάκος υπογράμμισε ότι πλέον η χώρα οφείλει να αποφύγει τις πρακτικές του παρελθόντος που οδηγούσαν σε συνεχή πρόστιμα, επιβαρύνοντας τελικά τον πολίτη.
Την ίδια στιγμή, προβληματισμό εξέφρασε ο Διονύσης Γεωργόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της “ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ”, προειδοποιώντας για κινδύνους καθυστερήσεων σε έργα λόγω πιθανών χρηματοδοτικών κενών. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, σημείωσε πως το 2025 καταγράφηκε ο υψηλότερος όγκος ανακυκλώσιμων υλικών στην ιστορία, φτάνοντας τους 570.000 τόνους.