Ενημέρωση με ένα κλικ

Πλησιάζει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία; Οι εκτιμήσεις ειδικών για το 2027

Αναλυτές και στρατιωτικοί εκτιμούν πως οι αμερικανικές εκλογές και η ρωσική οικονομία αποτελούν τους καταλύτες για τις εξελίξεις στο μέτωπο.

Ένα de facto τέλος του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πως πλησιάζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δυτικών ειδικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που μίλησαν στην DW στο περιθώριο του Φόρουμ Ασφαλείας του Κιέβου στα τέλη Απριλίου. Οι αναλυτές συνδέουν αυτή την προοπτική με τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ που είναι προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο.

Παρά τη συνεχιζόμενη στασιμότητα στα πεδία των μαχών, που γεννά φήμες για μια νέα ρωσική επιστράτευση αντίστοιχη με εκείνη του φθινοπώρου του 2022, η Έβελιν Φάρκας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακέιν στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, εμφανίζεται επιφυλακτική. Εκτιμά ότι τα σοβαρά προβλήματα της ρωσικής οικονομίας θα αποτρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν από μια τέτοια απόφαση ευρείας κλίμακας.

Την ίδια στιγμή, ο Κουρτ Φόλκερ, πρώην Ειδικός Εντεταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, υπογραμμίζει πως η θέση του Κιέβου είναι σήμερα πιο ισχυρή. Όπως σημειώνει, η Ουκρανία έχει μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από τη δυτική βοήθεια, καλύπτοντας πλέον το 60-70% των αναγκών της με δικά της μέσα, γεγονός που της επιτρέπει να συνεχίσει τον αγώνα ακόμα και αν μεταβληθούν οι συνθήκες παράδοσης οπλισμού από τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τις πιέσεις που αναμένονται από τον πρόεδρο Τραμπ προς την ουκρανική κυβέρνηση για υποχώρηση στο Ντονμπάς, η Έβελιν Φάρκας δηλώνει πεπεισμένη ότι το Κίεβο μπορεί να αντέξει. Παράλληλα, οι αναλυτές θεωρούν ότι οι αμερικανικές εκλογές θα αποτελέσουν σημείο καμπής. Ο ναύαρχος Τζουζέπε Κάβο Ντραγκόνε, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, επισημαίνει ότι, παρά την αντοχή του ρωσικού στρατού, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη Ρωσία ενδέχεται να αναγκάσει το Κρεμλίνο να αναζητήσει ειρηνευτική συμφωνία.

Όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα, οι ειδικοί διίστανται: ο Κουρτ Φόλκερ βλέπει πιθανότητες άνω του 50% για μια ουσιαστική εξέλιξη μέσα στο τρέχον έτος, ενώ η Έβελιν Φάρκας εκτιμά πως το 2027 θα είναι το έτος κατά το οποίο οι Ουκρανοί θα αναδειχθούν νικητές της αναμέτρησης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com