Πέδρο Σάντσεθ: «Είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» με το μποϊκοτάζ στη Eurovision
Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπερασπίζεται την απόφαση της χώρας του να απέχει από τον 70ό διαγωνισμό τραγουδιού στη Βιέννη, λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ.
Την ακλόνητη στήριξή του στην απόφαση της Ισπανίας να απέχει από τη φετινή Eurovision εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί μια «συνεπή» στάση απέναντι στις τρέχουσες εξελίξεις. Μέσα από ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Φέτος δεν θα είμαστε στη Βιέννη, αλλά το κάνουμε με την πεποίθηση ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Η 70ή Eurovision, που διεξάγεται στη Βιέννη, έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονων αντιδράσεων εξαιτίας της στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023. Το κλίμα πόλωσης επισκίασε τον 1ο Ημιτελικό της περασμένης Τρίτης, όπου πλήθος διαδηλωτών απαίτησε τον αποκλεισμό του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το κύμα των αντιδράσεων ενισχύεται από το γεγονός ότι πέντε χώρες —η Ισπανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Σλοβενία— επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση. Ως αποτέλεσμα, η συμμετοχή των 35 χωρών καθιστά τον φετινό διαγωνισμό τον μικρότερο σε παρουσία από το 2003, μετατρέποντας τη μουσική γιορτή σε πεδίο διπλωματικής και κοινωνικής κρίσης.