Ο Σι Τζινπίνγκ θέτει το ερώτημα της «παγίδας του Θουκυδίδη» στον Ντόναλντ Τραμπ
Μια ιστορική αναφορά με ισχυρούς γεωπολιτικούς συμβολισμούς στη συνάντηση των δύο ηγετών στο Πεκίνο, με φόντο τον έντονο ανταγωνισμό των υπερδυνάμεων.
Σε μια συνάντηση υψηλού συμβολισμού στο Πεκίνο, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έφερε στο επίκεντρο των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την έννοια της «παγίδας του Θουκυδίδη». Σε μια περίοδο όπου ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών κορυφώνεται, η κίνηση αυτή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τη διαχείριση της παγκόσμιας ισχύος.
«Μπορούν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπεράσουν την παγίδα του Θουκυδίδη και να δημιουργήσουν ένα νέο πρότυπο σχέσεων μεταξύ μεγάλων δυνάμεων;» αναρωτήθηκε ο Σι Τζινπίνγκ, τονίζοντας την ανάγκη για σταθερότητα και συνεργασία. Ο όρος, που έχει γίνει κεντρικός στη διεθνή διπλωματία, αναπτύχθηκε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γκράχαμ Τ. Άλισον, αντλώντας έμπνευση από το έργο «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου». Η θεωρία του υποστηρίζει ότι η άνοδος μιας νέας δύναμης που απειλεί την κυριαρχία μιας παλαιότερης συχνά οδηγεί σε σύγκρουση, όπως συνέβη ιστορικά μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης.
Στο βιβλίο του «Destined for War» που εκδόθηκε το 2017, ο Άλισον επισημαίνει ότι σε 12 από τις 16 αντίστοιχες ιστορικές περιπτώσεις η κατάληξη ήταν ο πόλεμος. Ωστόσο, η χρήση του όρου από τον Κινέζο πρόεδρο αποσκοπεί στο να δείξει ότι η σύγκρουση δεν αποτελεί μονόδρομο. Υπογραμμίζοντας ότι «θα οφείλαμε να είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι», ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να χαράξουν μια πορεία κατανόησης, δίνοντας έμφαση στο ότι η συνεργασία μπορεί να εξασφαλίσει κοινή ευημερία στη νέα αυτή εποχή.