Ενημέρωση με ένα κλικ

Ποδηλάτες σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας διεκδικούν ασφαλή μετακίνηση και υποδομές

Μαζική κινητοποίηση την Κυριακή 10 Μαΐου 2026 με αίτημα τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής για το ποδήλατο.

Την Κυριακή 10 Μαΐου 2026, ποδηλάτες από δεκάδες πόλεις της Ελλάδας ένωσαν τις φωνές τους και κατέβηκαν στους δρόμους, πραγματοποιώντας ταυτόχρονη ποδηλατοπορεία. Οι συμμετέχοντες διεκδικούν ασφαλέστερες μετακινήσεις, σεβασμό προς τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου και ισότιμη πρόσβαση για όλες τις ομάδες πληθυσμού.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, από το Παρίσι ως τη Νέα Υόρκη και από την Κοπεγχάγη ως το Άμστερνταμ, το ποδήλατο αποτελεί τη λύση για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Τονίζουν ότι, στο σημερινό κορεσμένο περιβάλλον των πόλεων, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η ασφαλής μετακίνηση δεν αποτελούν πλέον επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη που θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί δεκαετίες πριν.

Ωστόσο, καταγγέλλουν ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών «έχει ξεχάσει το ποδήλατο», αγνοώντας τις προτάσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας για την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, προτάσεις που αφορούν τον νέο ΚΟΚ δεν υιοθετήθηκαν, ενώ δεν εφαρμόστηκε ούτε η πρόταση για την τροποποίηση του ΦΕΚ σχετικά με τη μεταφορά ποδηλατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι ποδηλάτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την τοπική αυτοδιοίκηση, υποστηρίζοντας ότι δεν αναπτύσσει ποδηλατικά δίκτυα στις αστικές αναπλάσεις, παρά τη σχετική υποχρέωσή της. Παρά τις δυσκολίες, η δυναμική της ποδηλασίας ενισχύεται: ενώ πριν από δέκα χρόνια η χρήση ποδηλάτου δεν ξεπερνούσε το 1%, σήμερα το 7% των πολιτών το χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του.

Ενδεικτικό της τάσης είναι το παράδειγμα του Χαλανδρίου, όπου ο δημόσιος διάλογος στα κοινωνικά δίκτυα για τους νέους ποδηλατοδρόμους ανέδειξε μεγάλη υποστήριξη από τους πολίτες. Οι ποδηλάτες αποτελούν πλέον μια ορατή πολιτική δύναμη, η οποία διεκδικεί δυναμικά αλλαγές. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Κέρκυρα, Ηράκλειο και Μυτιλήνη.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com