Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθησυχάζει για τον κίνδυνο εξάπλωσης του χανταϊού
Χαμηλή η απειλή για το γενικό σύνολο μετά το τραγικό συμβάν στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius.
Ο κίνδυνος εξάπλωσης του χανταϊού για τον παγκόσμιο πληθυσμό χαρακτηρίζεται ως «απολύτως χαμηλός», σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η τοποθέτηση αυτή έρχεται στον απόηχο της επιδημίας που εκδηλώθηκε στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, η οποία είχε ως τραγική συνέπεια την απώλεια της ζωής τριών επιβατών.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λίντμαϊερ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, υπογράμμισε ότι ο ιός είναι επικίνδυνος αποκλειστικά για το άτομο που έχει προσβληθεί, ενώ για το ευρύ κοινό δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Μάλιστα, ανέφερε ότι ακόμη και σε περιπτώσεις συγκατοίκησης στην ίδια καμπίνα με μολυσμένο άτομο στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, δεν παρατηρήθηκε πάντοτε μετάδοση της νόσου.
«Δεν πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με την ιλαρά, όπου η εξάπλωση είναι ταχύτατη στον αέρα. Η μετάδοση απαιτεί εξαιρετικά στενή επαφή, πρακτικά πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν νέο Covid», διευκρίνισε ο κ. Λίντμαϊερ.
Το κρουαζιερόπλοιο Hondius, ιδιοκτησίας της ολλανδικής εταιρείας Oceanwide Expeditions, είχε αναχωρήσει από την Ουσουάια της Αργεντινής την 1η Απριλίου. Το πλοίο πλέει αυτή τη στιγμή προς την Τενερίφη, στα Κανάρια Νησιά, με την άφιξή του να αναμένεται την Κυριακή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΠΟΥ την Πέμπτη, έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα και τρία ύποπτα περιστατικά.